ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

На 13 юли в АТА център за съвременно изкуство се откри изложбата "В края на краищата" на групата "Y поколение. На откриването беше представен и каталог, съпътстващ тригодишния проект "2 ааа" на групата.

Галерия "Сезони" представи изложбата "H-FACTOR" на Васил Янев.

На 18 юли в галерия "100+" се откри изложбата "Градът" - живопис на младия художник Самуил Стоянов.

От 24 юли галерия "Ирида" представя изложбата "Случки" на Кольо Карамфилов.

На 21 юли бе премиерата на "Венецианският търговец" от Шекспир. Постановка - Христо Церовски, костюми - Инна Церовска, осветление и звук - Стяф. Спектакълът е копродукция на Театрална школа "Петровден" към ОУ "К. Величков" в с. Паталеница, Пазарджишко, Учебния театър при ПУ "Паисий Хилендарски" и Средно училище от Бедековчина, Хърватия. Той е осъществен като част от проект за обучение по театър, финансиран от "Фонд 2000" за младежки инициативи, Институт "Отворено общество" - Ню Йорк и фондация "Отворено общество" - София.

Между 12 и 14 юли в Поморие се проведоха националните поетични празници "Яворови дни" 2001.

Ротари клуб "Сердика" учреди литературната награда "Сердика" за есе на тема "Ключът към надеждата".

В Банкя от 25 до 29 юли свирят всяка вечер джаз-музиканти, чиито изяви са обединени в нов фестивал. Сред българските участници са Биг-бендът на БНР, Йълдъз Ибрахимова, Огнян Видев, Антони Дончев, Христо Йоцов, Шибил Бенев, Белослава с "Би Джази", Петър Славов-син... Сред гостите са шотландската формация "Ламас", молдовската "Тригон", американският китарист Джон Деймиън. Организаторите - "Грифин" ООД, досега свързани с три издания на джаз-фестивала в Банско, предвиждат най-доброто от Банкя да бъде събрано в компактдиск-албум.

Джаз-фестивалът в Банско от 8 до 13 август събира чуждестранни и български изпълнители. В момента е сигурно участието на Бенда на Вили Казасян, Васил Петров, Ангел Заберски-син, Симеон Щерев, Белослава и др.