Август в изкуството е названието на фестивала за визуални изкуства, който за първи път се проведе миналата година във Варна. Бяха представени около сто съвременни художници в изложби в държавни и частни галерии. Качествата на това първо издание заслужено отредиха трето място на фестивала в класацията на в. "Култура".

Единственият недостатък бе неспоменаването на куратора и екипа, осъществили събитието, в официалните документи. Впоследствие критиците коригираха това в публикациите си и уточниха, че главният куратор е Румен Серафимов, а членове на екипа са Димитър Трайчев и Дора Дончева.

Същият екип подготвя и тазгодишното издание на "Август в изкуството". Целта на фестивала е "да фокусира визуалното пространство на съвременното българско изкуство такова, каквото е днес - със стиловите разновидности и постмодерното смесване, с традиционните пластични опори и радикалните експериментални движения". Така характерът на фестивала се очертава като отворен и толерантен преглед на тенденциите, и дори със стремеж "да се омекотят и примирят съществуващите остри спорове и естетически възгледи относно правомерността на развитие и единствената валидност на една или друга насока в художественото мислене и изразяване". Амбициозна цел, особено след като повечето спорове в нашето изкуство не са толкова естетически, а по-скоро са битови...

"Август в изкуството" се организира от новоучредената "Асоциация на художествените музеи и галерии във Варна". Във фестивала участват общинските институти - ГХГ "Борис Георгиев", художествен музей "Георги Велчев", Археологически музей, Център за съвременно изкуство, както и 15 частни галерии. И така - от 4 до 18 август ще бъдат представени 23 групови и самостоятелни изложби. Фестивалът ще завърши с дискусия по проблемите на съвременното изкуство, в която ще участват художници, куратори, критици, журналисти и ценители. Ако съдим по миналата година, дискусията по темата "Художествената ситуация в началото на XXI век" ще бъде доста разгорещена и поради това - ползотворна.

Диана Попова