Таксономии - 1

[животните по света се поделят на]: (а) принадлежащи на Императора; (б) препарирани; (в) опитомени; (г) бозайници; (д) русалки; (е) приказни; (ж) изтървани кучета; (з) включени в тази класификация; (и) такива, които се щурат като луди; (й) неизброими; (к) нарисувани с много фина четка от камилски косъм; (л) и прочее; (м) такива, които току-що са строшили делвата; (н) такива, които отдалеч приличат на мухи,
уж-китайска класификация на Борхес
(Аналитичният език на Джон Уилкинс).

В София можете да хванете 30 изцяло или частично български радиоканала, от които в мирно време няма да сте в състояние да цитирате повече от пет-шест без подсказване и които, веднъж уловени, плачат за малко подреждане. За всеобщо улеснение поразгледах сайтовете им, тез прозорци към света: те идеално се поддават на така необходимото класифициране, затруднявано иначе от ефирната отнесеност. Каквото и да си говорим, Интернет все още/вече е единственото място, осигуряващо правдоподобни данни по въпроса кой кой е в радиото, какво води и кога. Та, според неекспертната ми преценка на обръгнал мрежов навигатор, сайтовете на столичните канали биват: (а) услужливи; (б) озадачаващи; (в) нелепи; или просто (г) скръбни; (д) такива, които отдалеч приличат на мухи. Някои групи споделят характеристиките на други и ги обогатяват с тези на трети, но хайде да не издребняваме.

Силата на разнообразието. "Дарик" е безспорният пример за подражание, със страница точно като най-добрите вестникарски такива, подредена и удобна за "разлистване", с пълно издание на новините от последните 5 дни и възможност за коментар (на посетителите са предоставени и търсачка, връзка с когото си пожелаят от работещите в канала, както и "форуми" за сблъсък на мнения по тема). Предлага възможност за слушане онлайн, представя изчерпателно предаванията, водещите и самото радио, дава точна програмна схема, анонсира бъдещите издания и изобщо се изявява младежки, с нюх към новото. Решително категория (а), въпреки че изненадва липсата на чуждоезикови презентации (за какво сме в Интернет, в крайна сметка).

Силата на навика. "Хоризонт" блести в поддял (б). Да, излъчва на живо 24 часа в денонощието, да, част е от страницата на БНР (www.nationalradio.bg), чистичка и спретната (с детайли из историята на българското радиопредаване, наброски по генералните концепции на "Хоризонт", "Христо Ботев" и радио "България", както и живо излъчване на обзора на деня на шест езика) и да, добре регистрира новините от настоящия и предния ден черно на бяло. Но няма и думица за програмната му схема, за водещите, типологията на предаванията. Забравете обратната връзка - в интернетския "Хоризонт" цари безнадеждна анонимност.

Силата на закачката. Рейтинговият отличник FM+ е положил красиво лого и ухилените личица на Део и Ути, изрязани като за лепене в лексикон, на грозновати страници с тъмносини надписи върху черен фон. В графата "Промоции" е поместил игри, приключили през февруари, а навсякъде другаде е наблегнал (до втръсване) на личностите на водещите, на чийто диктаторски чар безспорно се дължи голяма доза от привлекателността на FM+. Това обаче не оправдава липсата на смислени анотации на предаванията в иначе ясната програмна схема. Без живо излъчване в мрежата, нито представяне на английски, неизбежно (в).

"Витоша" е достатъчно изчерпателна за това, което предлага, а именно - нова музика. При отварянето на шаренката й страница, автоматично зяпват рекламни прозорци за какво ли не, което изнервя. Темите са на английски, обясненията - на български, водещите-диджеи се самоизлагат с по няколко думи, не липсват форуми, чатове, игри и музикални класации, но всъщност - нищо интересно, освен необичайната деловитост и възможността за слушане онлайн (кому е нужна, при положение, че същата музика се намира от всяко интернетско радио). Клони към (д), както и другият сладкопоен любимец, "Веселина" - постна страница с адреси и телефони на регионалните станции, програмна схема с бегло споменаване на неоригинално наречени предавания като "Денят" и обещаващо фамилиарничещи като "Мохабет без парса". Водещите там са загадъчно едноименни - я Нина, я Лили, я Васко - абсолютен минимум. "Тангра" удря останалите в земята. Зад зрелищното лого като катарама от рокерско снаряжение и под обещанието на английски, че радиото променя облика си в Мрежата, се крие само изфирясал "топ 100", за който можете да гласувате до 28 декември, ама не е ясно коя година. В категорията (г) го превъзхожда единствено "Хит 7" - сайтът му се състои само в препратка към слушане на живо - когато се опитате да се включите, се налага да изтърпите бомбастична самореклама на осигуряващите връзката bol.bg, след което, кой знае защо, ви пращат на вълните на "Дарик".
(Следва)

Нева Мичева
От въздуха
подхванато