Живопис в Ирида
Галерия "Ирида" изненадва посетителите с първата си есенна изложба - "Живопис" на Милко Божков и Стоян Цанев, открита на 3 септември т.г.
Изложбата е резултат от двумесечната съвместна работа на художниците. Милко Божков и Стоян Цанев се захващат да създадат произведения в традиционите живописни техники. Но в действителност зад обичайните творби на пръв поглед стои странно хрумване - всяка една от картините е подписана едновременно и от двамата творци. Художниците са работили или по обща скица, или идеята за творбата принадлежи на единия автор, а другият я е дорисувал върху платното. Въпреки различните творчески намеси в рамките на една картина, са се получили изключително завършени и оригинални резултати. Милко Божков и Стоян Цанев остават верни на собствените си стилове на работа, но същевременно с това успяват безупречно да се доближат в усещанията и представите си за цялостния замисъл на произведенията.
Повечето творби са изпълнени в светли пастелни тонове, като се акцентира върху типичните за творчеството на авторите символи и знаци. Лесно може да бъде разгадано коя част от кой точно автор е нарисувана. Изложбата се опитва да наложи идеята, че основополагащ за изкуството е крайният резултат - творбата, а за да има оригинални и значими произведения, не е нужно авторът им да бъде един-единствен.
Всички картини са подписани със символичното "МС". Според информацията за изложбата, названието "МС" има цифров еквивалент, а именно - числото 1100. Интерпретацията на този символ остава като провокативен въпрос, на който всеки зрител сам за себе си намира отговор.
Творчеството на Милко Божков и Стоян Цанев от години е познато не само на българската публика, но и на ценителите от цял свят. Картините им винаги са били сред най-важните образци в българския художествен живот. Изложбата "Живопис" в галерия "Ирида" е поредното съвместно дело, с което те доказват своята оригиналност и значимост.

Мария Славчева