- Как се осъществява контролът върху цените?
- (...) За голямо съжаление в практиката на някои от по-агресивните издателства съществува и такова положение: в коричната цена се калкулират и средствата за рекламна дейност. Какво означава "рекламна дейност" по балкански: организират например "юнашки запои" със свои контрагенти - директори или местни ръководители на образованието; прословутите 10 % за "зарибяване" на по-големи маси с продукта. За какъв контрол от страна на МОН може да става дума, след като до момента ИК "Анубис" (посочвам това име отново, защото политиката им достига до наглост) е раздала десетки хиляди бройки от своите учебници под формата на подаръци. Не е трудно да се досетим, че разходите за производството на тези бройки също се калкулират в цената на учебниците, които се появяват в търговската мрежа. И ограбването на родители и търговци продължава.

Министърът на образованието д-р Владимир Атанасов в интервю пред в. "168 часа", 31 август 2001.

По следите на новото време

В битката за нов морал през новото време бяхме ощастливени с интервю, дадено от господин министъра на образованието в броя на вестник "168 часа" от 31 август 2001 г. Недвусмисленото заглавие обявява: "Издателство 'Анубис' нагло граби от родители и търговци".
На пръв поглед споменатото издателство не е централната тема. Обектът на заклеймяване са най-общо "пъргавите частници", издаващи учебници. Изброени са повече и по-малко сърцераздирателни детайли, онагледени на две места с имена. В действителност обаче става дума само за едно име, защото и в двата случая анти-примерът е "Анубис". Подобно действие буди недоумение както в новото, така и по всяко време. Ако се допусне, че дори част от изреденото в обвиненията на господин министъра е вярно, тогава негов най-свещен дълг е да насочи към издателството-злодей икономическата полиция и всички останали контролни органи. Вместо това обаче той предприема един абсолютно забранен за поста му ход.
Господин министърът си позволява чрез най-общи съображения да концентрира публичния гняв върху едно измежду многото издателства в България. Остава се с впечатлението, че така той цели най-вече да наплаши дейците на подчинената му образователна система и да предопредели техния "свободен" избор. Подобно анти-лобиращо "указание" е съвършено недопустимо.
Нещо повече. Господин министърът е съавтор на три учебника, които, колкото и да е изненадващо, са произведени в издателство, конкурентно на "Анубис". Най-близката до ума хипотеза е, че той просто се опитва да отстрани конкуренцията, ползвайки правителствения си пост.
Не ще и съмнение, че действие от подобен характер е достойно да мине под съд поне по няколко от засега действащите закони. Дори независимо от това обаче, този акт би следвало автоматично да предизвика оставката на господин министъра, без оглед на обстоятелството дали тя ще бъде поискана от опозицията или от собственото му правителство, държащо някак си на своя престиж. Така е поне в пространството на цивилизования свят. А в новото време?

Георги Каприев