J Lo в танго на любовта

След булчинското стълпотворение в "Мъж за милиони" миналата година, сватбената олелия се завърна на "Любовта е лудост" - фестивалът бе открит с холивудската романтична комедия "Сватбеният агент". Ето че и Дженифър Лопес се вля в "булчинската тема". След Джулия Робъртс, Камерън Диас, Рене Зелуегър и кой ли не още, и смуглата хубавица се пробва на това омайно поприще. С малка разлика - сюжетът застига героинята й Мери Фиоре не като годеница или кандидатка, а като най-печения сватбен агент в Сан Франсиско.
Професионалист до последната топлийка или окуражителна усмивка, момата с италианска кръв до такава степен се е изпедепсала в организирането на сватбени церемонии, че по цвят или питие може да гадае колко ще издържи бракът на иначе пърхащата двойка. И точно когато е уловила сватбата на мечтите си, при това на потискащо еманципирана и богата Барби (Бриджит Уилсън-Сампрас), токчето на Мери се забива в паве - ха да си отиде марцина, но насред уличното движение млад мъж (Матю Макконъхи) я спасява с лъвски скок отгоре й (по-късно пък я отървава от разпищолен кон). Той се оказва не само педиатър, но и годеник на видната бъдеща булка. Само че последното Мери научава, след като вече се е влюбила в него под дъжда на открито кино. Междувременно, тъй като отдавна й е време за женене, баща й решава да вземе нещата в свои ръце и й намира италиански жених. Но Мери не ще и да чуе. И страда ли, страда, и танцува ли, танцува, и се бъхти ли, бъхти - до хепиенда.
Като изключим екзотичната за нашите традиции професия "сватбен агент" и искрящата пищност на милите тържества, филмът пращи от скука. Дженифър Лопес изглежда далеч по-фина и сексапилна от времето на "Кръв и вино" (1997) и далеч по-облечена от клиповете си, но е толкова хилава актриса, че филмографията й от 22 заглавия звучи по-скоро като виц. Що се отнася до Матю Макконъхи, и очилата не могат да скрият липсата на каквато и да било одухотвореност по фермерското му лице. Къде-къде по-симпатичен е Крис О 'Донъл от "Мъж за милиони".
Адам Шанкман е далеч по-известен като хореограф (включително и на този филм, където тангото е сменяно от плонжове), а "Сватбеният агент" с нищо не показва, че му е трети опит в режисурата. Тъкмо напротив - филмът е демонстрация на пълна безпомощност, придружена от (не)трогателна третичност и липса на чувство за хумор. Той може и да примира по едновремешните холивудски романтични комедии, както сам твърди в интервюта, но стига до едното размахване на крайници. А то нито е романтично, нито - смешно.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Сватбеният агент, САЩ, 102 минути. Режисьор - Адам Шанкман; сценарий: Памела Фолк, Майкъл Елис; оператор - Хулио Макат, музика - Мервин Уорън; в ролите: Дженифър Лопес, Матю Макконъхи, Бриджит Уилсън-Сампрас и др. Разпространява "Юнайтид синема".