Галерия Александър откри есенния си сезон с изложба по случай 105-ата годишнина от рождението на Цанко Лавренов. Освен годишнината на художника експозицията отбелязва и деня на Съединението. В изложбата са включени хаотично подбрани рисунки и живописни произведения, които са предоставени от различни частни колекции. Творбите от импровизираната сбирка могат да бъдат и закупени.
Включените работи са слабо познати и частично проследяват различните периоди от творчеството на художника.
Сюжетите, които най-често се срещат в изложбата, се свързват с пловдивската поредица, Манастирския цикъл и планинските пейзажи на Цанко Лавренов. Собственикът на галерията отбелязва, че прочутите шедьоври на Цанко Лавренов са прибрани в големите галерии и за това сбирката, представена в "Александър", няма за цел да шокира публиката с велики творби, а по-скоро скромно да отбележи годишнината и да напомни за творчеството на българския класик.
"Край реката", "Старият Пловдив", "Акт" и "Лихтенщайн" са някои от най-ранните произведения на Цанко Лавренов, представящи все още оформящия се стил на художника. А картините от 40-те, 50-те и 60-те години, които са поместени в изложбата, са емблематични за автора.
Името на Цанко Лавренов се свързва с Движението родно изкуство и с произведения, пресъздаващи старата българска архитектура и историческото ни минало.

М.С.