Таксономии - 2

Та, бяхме подели темата за Мрежата, в която гласовете на радиата се сдобиват с лица и писана история. За разлика от всички други начини на радиоразпръскване, Интернет дава възможност за най-евтино ангажиране на най-многобройна аудитория: никое радио с чувство за самосъхранение не може да избегне изпитанието, което представлява конвертирането на говоренето в образи, текстове за четене, препратки за проследяване, нули и единици. Трябва да признаем обаче, че - с малки изключения - досега материализирането на българския радиоживот в Световната Мрежа не само не обогати специфичните му достойнства, а принизи и малкото му такива.
След най-ярките присъствия на някои от софийските канали, остана да споменем чистичката и ефикасна група на "екзотичните" радиа, кривящата се на музикално-поздравителните и разнородно-спънатата на онези, които гальовно наричаме "мистерии на съществуването".
Екзотичните станции имат централи на други места, средства от други източници и публика, свикнала на топли новини от странство през дисидентско пращене в ефира, космополитно зажадняла за екскурзии на мисълта в различни географски ширини, но с български чичероне - в Интернет въпросните радиа са обединени от коректността и пълнотата на самопредставянето, задължителното предаване на живо, богатите архиви и отвореността си за връзка с "навигаторите" и извънбългарски културни и политически пространства - в известен смисъл, те са единственият пример за качествена контаминация на жанровете. "Свободна Европа" предлага обновявани всеки делничен ден новини, коментари, анализи, тематични предавания, интервюта; българското "Deutsche welle" разполага с елегантна страница, където освен останалото се намират и преглед на печата, обзор "България в чуждите медии", репортажи, традиционният "въпрос на месеца" (симпатична форма за писмовно общуване със слушателите, чиято демодираност е част от благородната патина на станцията), курсове по немски, стегната и изчистена културна секция; 60-годишната българска редакция на BBC залага на формата на ежедневник със злободневни новини, много фотоматериал и анкети; българското RFI, на чието едва 5-годишно минало се дължат неизчерпаемата му бодрост и случайните наивности, дейно издирва най-горещото от нашенската култура, за да го включи към страниците си (концерти, Аполония и др.).
В отличие от екзотичните, музикално-поздравителният тип сайтове са преобладаващо постни, рядко актуализирани и не вървят онлайн, което ги прави практически ненужни: от сериозната и трудноподвижна презентация на "Класик FM" през младежко-родолюбното БГ-радио (симпатична страничка с информация за певци и изпълнители, но без думица за програмни схеми и водещи от януари 2001 г. на предстартовия им период до този момент) до фриволния пловдивски "Канал Ком" (приятна бонбонена поп-изненада и толкоз).
В същата категория, но под карантина, поради драматично лоши отношения със словото, непрактична обстоятелственост и естетическо маломощие попадат "Плюс", "Сити", "Мила", "TNN" и пр. А оттук до мистериите на съществуването е една крачка: серията абсолютно взаимнозаменими радиостанции може да се попълни с "Практика" или "Контакт", които в Мрежата се отличават само по нивото на кичозност на логото си (в ефир въобще е невъзможно да ги разпознаете), с университетското радио "Алма Матер" (поради проблеми с хостинга на dir.bg сайтът им не може да се види - не е за съжаление, защото и без това е досадно безличен, а и обявената програма отговаря на излъчванията точно колкото излъчванията на най-плахите очаквания за качество) и дори доброто старо радио "Експрес". Последното си е останало само с програма и оферти за отстъпки в рекламата, а призивът "чуйте Наживо в Интернет" не отвежда наникъде, така че съмненията дали Наживо е българин или французин остават неизяснени.
Съмненията накрая не са едно и две. Това, че радиа като "Вива", "Сигнал +", "Ретро", "Романтика" и "Спорт" нямат сайтове е по-скоро успокоително, че едва пръкнатото "Jazz FM" не се е представило в Мрежата - донякъде оправдано, но защо едно претенциозно и нахъсено тръгнало allnews радио като "Инфо" въобще го няма там, където най му е мястото?
(Бел. авт.: тъй като сайтовете на повечето радиостанции са старателно скрити в Мрежата, препоръчвам ви да ги да ги намерите на http://radio-bg.dir.bg/bg/Sofia.htm).

Нева Мичева
От въздуха
подхванато