Всички музеи са виртуални
Гръцкият фестивал Мedi@terra съвместно с Фронт за комуникация и Студенската организация за компютърни изкуства (България) на 19 и 20 септември т. г. организираха в Евро-българския културен център публична конференция с дискусия на тема "Всички музеи са виртуални". В изявата взеха участие лекторите Ирина Генова, Свилен Стефанов, Росен Петков, Ивайло Дичев, Димитрина Севова, Мантос Санторинеос, Ален Кеси, Димос Димитриу и др.
Фестивалът Мedi@terra възниква в Атина и тази година е неговото четвърто издание. Идеята на фестивала е да излезе извън границите на Гърция и да успее да привлече вниманието на повече страни. Мedi@terra - 2001 има набелязан маршрут, който минава от Източна към Западна Европа (обратно на досега осъществяваните прояви, които следваха пътя Запад - Изток). В някой от градовете, в които фестивалът спря, ще се изложи основната експозиция на Мedi@terra, а на други места, като например София, проявата се отбелязва чрез конференции и дискусии. Заглавието на изложбата е "Де-глобализация / ре-глобализация" и е представена под формата на "микроМузей". Идейната концепция на изявата се опира изцяло на видео- и компютърните технологии. Фестивалът тръгва от Лаврион / Атина, ще мине през София, Белград, Марибор и накрая ще пристигне във Франкфурт, където микроМузеят ще се включи в международния панаир на книгата.
В София публичната конференция "Всички музеи са виртуални" се опита да придобие дискусионен характер и да набележи основните точки по проблема. Лекцията на Ирина Генова разгледа темата за "Художествената колекция в епохата на нейното дигитално (пре)създаване". Авторката ясно разграничи двата вида съществуващи интернет музеи. Първият - дигитално възпроизвеждащ реални музейни експонати и вторият - поместващ образци без физически еквиваленти и познати единствено от виртуалното интернет пространство.
Свилен Стефанов предизвика бурни дискусии с "Моят музей - моята крепост" - отричайки лично за себе си значимостта на големите музеи и отдавайки приоритет главно на музеите, свързани с индивидуална памет на хората. В лекцията си засегна и темата за "музейния тероризъм" и агресията, извършвана върху произведенията на изкуството.
Темата на Росен Петков - "Култура на съпротивлението" премина през дългогодишните български традиции в информационните технологии, за да стигне до интернет изкуството. Културата на съпротивлението е изразена в Интернет посредством сайтове, насочени против определени личности, събития и действия (сайт "Анти Леонардо Ди Каприо", "Анти Майкрософт" и т. н.).
Конференцията "Всички музеи са виртуални" е българският начин да се отбележи съществуването на фестивала "Medi@terra" и българското присъствие в него.

М.С.