Разследване, обявено за кино

Двадесет и три години след убийството на писателя Георги Марков в Лондон (на 7.09 1978), то продължава да бъде обект на заклеймяване, разнищване, степване. Миниатюрната сачма от удар с чадър в крака е установена, но кой е виновникът - не. След като се е ровил в архивите на бившите Първо и Второ управление на бившата Държавна сигурност, след като публикува поредица текстове в "Демокрация", журналистът Христо Христов получава субсидия от БНТ за документален филм.
Произведението се стреми да спазва хронологията на събитията, опитите за разконспириране на истината от 1989 насам и невъзможността това да се случи поради липсата на досие: от 10.01.1990, когато архиварка предава дело 186 (10 тома) по нареждане на ген. Владимир Тодоров (по-късно той заминава тайно за Москва, връща се, съдят го за унищожаването на архива и накрая излежава година присъда), та досега. Авторът се е добрал до архивите, за да ни уведоми, че дело 33669 е унищожено. А в дело 11460 - "Скитник" четем "убит Лондон". На екрана се нижат познати кадри от: първите площадни митинги в София, пуча в Москва, посещението на Желю Желев пред гроба на Марков през 1991, идването на бившия шеф на контраразузнаването на КГБ Олег Калугин с.г., съдебният процес срещу ген. Тодоров, панихида в Княжевската църква в памет на Георги Марков, награждаването (посмъртно) на писателя с орден "Стара планина" от президента Стоянов в присъствието на дъщерята и съпругата му Анабел, интервю с майка му, починала през 80-те...
"Смятам, че обичайна практика на секретните служби е да се пазят тези документи, защото не знаеш кога ще потрябват", споделя английският лорд-евродепутат Никълъс Бетъл, но и до днес загадката зее. А с нея са свързани не едно и две генералски имена: Владимир Тодоров, Атанас Семерджиев, Коста Богацевски, Стоян Савов... Повечето от тях са живи, но не говорят нищо по въпроса (поне така е в произведението). Но пък и не ги питат.
И тъй като факсимилетета от делата и документите са важни, но малко, екранът се задръства от клиширана плънка: свещи в едър план, празни червени стълби, кабинети, томове, светеща лампа, гарафа с вода, пепелник, дим от цигара, очила, стара пишеща машина, едновремешен телефон, "дело" в далечен план, червен телефон, фас в пепелник, трамвай, селски покриви, коларски път, интериор от съдебната палата, екстериор с лъва, полилеи, малки хора под колоните, протокол, кънтеж, прозорци, гробище, пак стълби, но с човек, тук-там - цветни снимки на Георги Марков със семейството му... Липсата на досието(а) се превръща наистина в "непреодолима пречка" за изчистването веднъж завинаги на казуса "Георги Марков". Но не само на този казус - унищожаването, скриването или просто манипулирането на досиетата продължава да глозга близкото минало и да руши настоящето на мнозина наши сънародници, не напуснали България и не убивани като вражески елементи в Лондон. И това е обект на работа както на комисията "Андреев", така и на гузните човешки съвести...
Липсата на елементарна кинематографична култура обаче се оказва същинската непреодолима пречка на авторите на това произведение, грандомански наричано филм. Дори иначе важните цитати от автора на "Задочни репортажи" се банализират, въвлечени в претенциозно-кухия контекст на Христо Христов, провъзгласил се за корифей по случая "Георги Марков".
Може би е случайно, но броени дни преди гледането на "Досиетата "Скитник", по сателитния канал "България" бил излъчен документалният филм "Писателят и неговите наставници" (1997) на Димитър Петков - интелигентно, деликатно и дълбинно изследване на сложната фигура Георги Марков в контекста на времето - чрез приятелски спомени, архивни кадри, творчеството му. Между другото, негов копродуцент е също БНТ.
Излъчването на "Досиетата "Скитник..." в прясната рубрика на Канал 1 "Новото българско кино" ме кара да мисля, че сме свидетели на пореден опит за манипулация - добре е, че в БНТ дават пари за кино, лошо е, че всякакви журналистически разследвания се привиждат на авторите и продуцентите като филми. Киното е друга работа...

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Досиетата "Скитник" - възстановка по документи,
57 мин. Продуцент - БНТ, сценарист - Христо Христов, режисьор - Йордан Йорданов, оператор - Иван Варимезов. Излъчен на 10 септември 2001 по Канал 1.