Усама бин Ладен на Балканите
Едни времена имаше, когато врагът - 1 на САЩ и на цялото цивилизовано човечество още беше борец за свобода против "Империята на злото", а ЦРУ обучаваше и въоръжаваше муджахедините му с по 500 милиона долара годишно, за да спретне на безбожните комунисти един афганистански "Виетнам". Специални средства ЦРУ инвестираше и за ислямска инфилтрация в безбожните още съветски съюзни републики Узбекистан и Таджикистан. Но такива бяха времената - казват днес по лукановски и в САЩ. Не се получи чак Виетнам, ала все пак, като си тръгна, след 100 хиляди убити войници, опозорена и окървавена обратно на север, "Империята на злото" взе скоро съвсем да си отива от историята и предаде щафетата на заслужилия борец за човешки права от прогресивно саудитско семейство, за да продължи делото си в пламналата след съветския агресор гражданска война в Афганистан, завършила засега с победата на талибаните.
След като я свършиха, каквато я свършиха, САЩ изгубиха интерес към афганистанските тегоби и само пакистанският филиал на ЦРУ доскоро наблюдаваше с едно око развоя на талибанската цивилизация, чийто главен проблем в наши дни е дисциплинирането на няколкото хиляди афганки с висше образование, придобито по време на режима на безбожниците. Друго правозащитно и национално-освободително движение прикова след няколко години вниманието на ЦРУ: АОК или Армията за освобождение на Косово, конгломерат от безнадеждно изпокарани маоистки, националистки и ислямистки организацийки на косовските албанци, с които на котка и мишка си играеше новият античовек Милошевич. Този цикъл на американската външна политика още е в движение и едва е навлязъл във втората си македонска фаза.
И докато след паметния 11 септември неописуемата човешка трагедия бързо застиваше по телевизионните екрани в обезчовечената граматика на някакъв филм-катастрофа, а емоционалната нагласа на дикторите навлизаше в тоналността на позабравените репортажи от "хуманитарната катастрофа" в Косово през март 1999-а, Усама бин Ладен комфортно се настани в овакантеното от Милошевич пространство на поредното въплъщение на злото и на врага человечески. Не че за разлика от други не си го е заслужил това място, ала с какво? Авторството му на петхилядократното убийство на 11 септември е все още недоказано, а докато дереше на живо съветски военнопленници в Афганистан, Усама бин Ладен не беше ни - 1, нито дори 101-и в ранглистата на световния тероризъм. Не беше и когато няколко години по-късно за подобни заслуги на мюсюлманския фронт в Босна се сподоби с босненско гражданство.
Историята за придобития от Бин Ладен паспорт на Република Босна и Херцеговина първи изнесе на чист босненски език сараевският седмичник "Дани" още в броя си от 24 септември 1999 г. под надслов "И Усама бин Ладен има босански пасош!" Накрая с удивителна, а не с въпросителна. Въпреки това статията не предизвика особено любопитство, защото всеки знаеше, че около 1500 муджахедински интербригадисти са се сражавали на мюсюлманския фронт в Босна и че всички те са получили в знак на признателност босненски паспорт. Повод за статията е арестуването на обвинения в международен тероризъм Нехрез Аудоуни в Истанбул. Близък сътрудник на етаблиралия се вече "Терорист - 1", Аудоуни също притежава паспорт на Република Босна и Херцеговина. Разтревожени от тази вест, босненските власти мигновено се захващат да изличават всички следи около обстоятелството, че през 1993 г. е издаден босненски паспорт и на самия Бин Ладен. Напразно. "Горещият картоф", пише вестникът за въпросния паспорт, панически преминава от ръка в ръка, за да остане накрая във виенското посолство на Босна и Херцеговина. "По това време Виена беше най-важният политически и логистичен център за отбраната на Босна, ето защо не е случайно, че босненският паспорт на Усама бин Ладен е издаден точно тук", пише "Дани".
Нехрез Аудоуни, международно издирваният първи асистент на Бин Ладен, бе арестуван съвсем случайно. В митницата попаднал на служител, емигрирал от Босна в Турция още като дете. Като видял босненския паспорт на Аудоуни с печати от Букурещ, София и къде ли не, митничарят дружелюбно го запитал: "Како йе, земляк? Ща има у Босни?". Притежателят на паспорта надценил за момент езиковата си култура и още по-дружелюбно му отговорил на "босненски" с неподправен арабски акцент, че в Босна всичко било супер, ала сбъркал падежа. Това подбудило митничаря да се взре по-внимателно в паспорта на арабския босанец. На пресконференция по-късно турските власти информираха, че асистентът на Бин Ладен дошъл в страната с атентаторска мисия срещу италианския външен министър Ламберто Дини и американския зам.-министър на външните работи Марк Гросман, пребиваващи от два дни в Анкара.
Едва на 13 септември, два дни след приписваните на Бин Ладен атентати в САЩ, министърът на външните работи на фантома "Мюсюлмано-хърватската федерация" Мухамед Бесич официално отрече "терорист - 1" да е получавал паспорт от посолство на бившия босненски президент Алия Изетбегович. Конкретен повод за отрицателната декларация на министерството бе обстоятелството, че на фона на пушеците в Манхатън няколко босненски медии едновременно напомниха за босненското гражданство на Усама бин Ладен, завтекъл се през 1992 г. с ислямските си интербригадисти да приложи на Балканите придобития си в Афганистан опит и да избави от сръбския агресор босненските си единоверци. Да не са знаели САЩ за тази мисия на ислямския интернационалист?
От борец за свобода Усама бин Ладен започна да мутира в терорист - 1 едва с атентата си от 25 юни 1996 г. в родната си Саудитска Арабия, когато автомобил-бомба уби 19 американски войници в базата им в Дахран. Бин Ладен си има свои сметки за разчистване със Саудитската монархия, която била продала Корана на американците срещу гаранции за власт до второто пришествие. В писмо от 12 страници до саудитските си сподвижници героят от Афганистан обявява война на довчерашните си покровители-неверници, задето окупирали отечеството му с двете свети места Мека и Медина. Меракът му естествено е да седне сам на саудитския трон, ала американците му пречат, та се налага преди това с два-три атентата да ги разкара от кралството - от банално по-банално. В резултат на новата си амбиция на първо време изгубва само саудитския си паспорт. Затова пък си има босненски. След серия от други атентати Усама бин Ладен убедително заема номер 1 в терористическата ранглиста с почутата си антиамериканска фатва "Джихад против евреите и кръстоносците" от 23 февруари 1998 г. В нея вменява в индивидуален дълг на всеки мюсюлманин да убива американци и техни съюзници във всяка страна и където може до пълното освобождения на Мека и останалите ислямски свети места от неверниците.
Де го чукаш, де се пука - гласи една донякъде просташка, но подходяща за случая поговорка. Чукаш го в Афганистан, пукна се в Манхатън.

Жерминал ЧивиковКак борецът за свобода мутира във враг - 1 на човечеството