Тази група е необикновена
- Започна най-голямото разследване в историята. Вие как бихте охарактеризирали терористите, които издирва ФБР?
- Не са много терористичните групи, които са в състояние да нанесат такъв удар. И не са много тези, които имат мотив за това. Повечето от терористите са като политиците - чрез действията си те се борят за сърцата на привържениците си. Сегашната група е необикновена; тя или действа заради едното отмъщение, или се подчинява на странна религиозна мотивация. В техническо и организационно отношение обаче се справя много професионално.
- Това обаче далеч не е достатъчно, за да бъде изправен Бин Ладен като главен подсъдим.
- Аз също мисля така. Но, от друга страна, изключвам почти всички останали групи, които познавам. Вземете например "Хамас". Това е една от групите, която може да бъде заподозряна заради техническите възможности. "Хамас" обаче преследва политически цели. Както повечето терористични групи, тя се стреми към властта в държавата. Само че с подобни терористични актове не се печелят политически привърженици. Те само отвращават повечето хора по света. Затова с голяма сигурност можем да приемем, че терористичната група, ударила Ню Йорк и Вашингтон, не се интересува от политическа власт.
- Какво представлява вътрешният живот на терористичните групи?
- Имат поделения в много страни. Добре организирани са, имат специални отдели, които извършват проучвания или осигуряват финансирането; имат и свои фирми, а също модерни оръжия.
- Кой членува в тези групи?
- Терористите набират млади, отчаяни мъже. Хора, които се различават от масата. В групата слабите стават силни. Разговаряла съм с такива хора. Те разказват колко са доволни от работата си. Инструкторът на една група в Пакистан ми обясни, че успешните атаки са го направили известна личност сред сънародниците му. За тях борбата се превръща в начин на живот. "Както един наркоман не може да се откаже от дрогата, така и един войник на вярата не може да се откаже от войната за вярата", ми каза той.
- Групи като тази на Бин Ладен обаче привличат хора с големи способности.
- Да, между другото, терористичните групи са в състояние да плащат по пазарни цени. Тайните ни служби не бива да се осланят толкова на високите технологии. Те трябва, както преди, да внедряват агенти в тези групи. Трябва да пресушим блатото, в което вирее тероризмът.
- Но не изключвате военен отговор.
- Не, разбира се, че не. Но не можем да си позволим да забравим своята дългосрочна сигурност само за да задоволим жаждата си за отмъщение. Не можем да накажем тези, които извършиха атаката. Те вече са мъртви. Трябва предварително да сме сигурни, че ще попаднем в правилната цел в правилния момент. Трябва да се подготвим за дълга борба. И най-сетне, трябва да разберем, че не е достатъчно другите просто да се страхуват от Съединените щати.

в. Ди цайт (оn line), 18 септември 2001

Разговора води Петер МюлерРазговор с
Джесика Стърн,
бивш експерт по тероризма в американския Съвет по национална сигурност, сега преподавател в Kennedy School, Harvard University.