XIV век гледа зад картечницата
- Нека първо изясним: има ли народност афганистанец?
- Не. В страната живеят различни племена, които обединяваме с това име. Между 55-60% от населението са пущуни, около 15 - таджики, узбеките са около 9. 8% са хазарейци, 4 - чараймаки, 3 - туркмени. По данни от 1978 г. страната наброява около 15 млн. души. В Интернет посочват 23 млн., но тези данни са завишени.
- Раждаемостта е ниска?
- Напротив, висока е. Например зам.-началникът на Генералния щаб на афганистанската армия по мое време имаше 12 деца, само синове. Шегувахме се, че има цял футболен отбор. Но продължителността на живота е ниска, само 45 г. Болести, мръсотия, няма човек, който да не страда от стомашно-чревни заболявания...
- Имах един състудент, той беше белудж.
- Белуджите са част от пущуните...
- Значи пущуните не са единно племе?
- Не. Пущуните са обединени само от езика. Но са много племена, с разни старейшини, с разно местоположение.
- Кое е по-важно за афганеца: умма-та или племето?
- Племето. Талибаните само от пущуните набират войници. Другите - таджики, узбеки, хазарейци - избягаха на север.
- Откъде тогава "афганец", Афганистан?
- И за мен е непонятно. Опитвах да разбера, но не намерих сигурни данни. Най-вероятно англичаните са нарекли страната така. От времето на английските завоевания името става популярно, но дали и преди е съществувало - не мога да кажа.
- Племената бият ли се помежду си?
- Непрестанно. Те са доста разбойнически. В Афганистан няма поминък, там са планини - от 800 до 7000 м. Отгоре прилича на лунен пейзаж. Само към Пакистан има малко гори. По поречието на планинските реки има оазиси и там са по-големите градове - Джалалабад, Херат, Кандахар, Кабул. Тия плодородни места обаче са малко, земеделието почти не е развито - само 15% от земята е обработваема и то много трудно. Поминъкът е преди всичко животновъдство и разбойничество. Битки кой да държи пътищата. Разказваха ми случка от времето преди съветското нахлуване, когато руснаците бяха на почит. Бият се две племена кое да контролира пътя и да събира такси от керваните. Идва джип с руски геолози. Племената спират боя, разпъват покривки, ядат, пият, черпят руснаците, те си тръгват и онези продължават битката. Но това не е гражданска война. Битките там са на равнище XIV век. Руснаците дори имат такава песен: "XIV век ме гледа през дулото на картечницата". Това е неразбирателство между племената; всяко си има своя милиция, сили за самоотбрана.
- Кога започна гражданската война?
- Началото сложи Дауд, братовчед на сегашния крал Захир шах. Той направи преврат през 1973 г. и го свали от трона с помощта на офицери, членове на НДПА (Народно-демократична партия на Афганистан). Те от своя страна по-късно свалиха него. НДПА имаше две фракции - "Парчан" и "Халк". Халкисти бяха по-младите офицери, парчанисти - по-висшите. Дауд се страхуваше от НДПА и почна репресии. Но водеше прозападна политика, която не харесваше на улемите. Той започна репресии и срещу тях. Повечето емигрираха в Пакистан. Тогава и там се зароди ислямската опозиция. Основно обаче гражданската война започна след нахлуването на съветските войски.
- Защо нахлуха?
- Акцията бе срещу Хафизула Амин, представител на "Халк". Той свали парчаниста Мохамед Тараки, който пък отне властта от Дауд. Тараки беше интересна личност, изповядваше странни убеждения, смес от марксизъм, гандизъм и други такива. Амин е първоначално последовател на Тараки, но се обръща срещу него, прави преврат, хвърля го в затвора, където го удушават. През 1979 г. съветският посланик в Кабул изпраща депеши, че Амин води самостоятелна политика, че преследва парчанистите. Същевременно Амин на няколко пъти се обръща към ръководството на СССР за помощ, ала оценката на ЦК на КПСС е, че той изменя на социализма. В Москва решават да го свалят със сила. Това е т. нар. операция "Щорм", в която участват само специални части. На 27 февруари превземат двореца в Кабул и в боя или след него - никой не може да каже, убиват Амин. Веднага след това Съветският съюз обявява, че афганският народ се е вдигнал на революция, свалил е Амин и е избрал за свой водач Бабрак Кармал, който моли за помощ СССР и т. н. Самият Кармал обаче пристига със самолет в Кабул чак на 29 февруари. 2-3 месеца след това съветските войски в Афганистан достигат 85 000 души, като заемат основно позиции в градовете.
- Кой организира опозицията срещу Москва?
- Ислямска опозиция се заражда още през 1963-1973 г., когато започва либерализацията. Захир шах, по подобие на иранския шах Реза Пахлави, либерализира монархическия режим. Бяха ограничени правата на улемите, които ръководеха напълно образователната и съдебната система. Това създаде напрежение, защото те имат огромно влияние. В по-голямата си част произхождат от знатни семейства, от афганската аристокрация. Кабулският университет, където има Богословски факултет, става център на тази опозиция. Същевременно в него се заражда и НДПА. И още там и тогава започват първите стълкновения. В Афганистан ислямският фундаментализъм никога не се е примирявал със светската власт. Вижте талибаните какво направиха - забранена е музиката, телевизията, танците, забранено е всичко! Основател на ислямската опозиция е преподавателят в Богословския факултет и ръководител на "Мюсюлманска младеж" Мухаммад Ниязи. Негови ученици са Хекматияр, Рабани - впоследствие водачи на различни течения в нея. А всички са под влияние на крайната фундаменталистка организация "Мюсюлмански братя", възникнала в Каирския университет. След това в Пакистан се образуват няколко центъра, които организират въоръжената съпротива, например Ислямската партия на Афганистан начело с Гулбедин Хекматияр, който е пущун. Друг център е Ислямското общество на Афганистан начело със сегашния президент на страната Бурхуддин Рабани, когото признават всички. Той е таджик.
- Опозицията обаче по-късно се разцепи...
- Наистина, всички тези организации - 6-7 на брой, изповядват радикален ислям, обявяват се за ислямска република, за ислямски ценности, но помежду си винаги са се противопоставяли една на друга. Руските "съветници" по онова време, които управляваха страната, използваха доста умело тези противоречия, договаряйки се с един лидер срещу друг. Аз много уважавах и продължавам да уважавам, Бог да го прости, Ахмад Шах Масуд, който е узбек. Той беше такава умна глава, така лавираше между руснаци и свои, че стана един от главните лидери на опозицията. Разните й групировки бяха обединени единствено от общия враг - борбата срещу руснаците и режима на НДПА. Обединяваха ги, разбира се, и тези, които ги финансираха: ЦРУ, някои западноевропейски разузнавания, които с това се противопоставяха на Съветския съюз. Впрочем, още в началото на войната - през 1980 г., Институтът по външна политика в Москва изготвя изложение под ръководството на акад. Богословов, в което предупреждава, че тази война води към разруха. В свое писмо до Брежнев акад. Сахаров също предупреждава, че войната ще доведе до крах съветската система, икономиката, всичко! Но това не е взето предвид и можем да кажем, че една от причините за сгромолясването на СССР беше тъкмо войната в Афганистан.
- Значи афганците не приемат чужди цивилизационни модели?
- Вече споменах, те са на равнище XIV век. Огромно значение за това има религията. Същевременно те са много войнствени, като всеки планински народ. Никой не можа да ги покори. Още Александър Македонски е казал, че през Афганистан можеш да преминеш, но не можеш да го покориш. Англичаните също се провалиха - две войни водиха, но не успяха да победят. Афганците имат свои обичаи, свои традиции, които ние може би не приемаме, но те пък не приемат нашите. Нима българите приемаме всичко, което идва от Запада?! На един народ не можеш да му натрапиш със сила какво да мисли. Аз съм имал много контакти с всички представители на афганското общество, даже и с опозицията, моята длъжност ме задължаваше да ги имам. И в самите членове на НДПА - офицери, завършили в СССР, наблюдавах това противоречие. Той цитира постулатите на марксизма-ленинизма мотамо, обаче като го копнеш малко по-надолу, си е афганец. Вкъщи облича традиционни дрехи, на жена си е забранил да влиза там, където са мъжете - той спазва всички обичаи и нищо от марксизма не е останало! Да направиш колхоз в Афганистан... Какъв колхоз, бе! Та селяните започнаха да се бунтуват, че им дават земя. Те не го възприемаха, те са закърмени с идеята, че земята е частна собственост и не може да я вземеш от собственика ей-тъй! Така казва шериатът, така казва Коранът, така казва традицията. След това жените - не може да му се месиш в семейните дела. Той си има установени правила.
- "Второ качество" хора ли са жените там?
- Абсолютно! Всеки мъж има право на 4 жени, те не могат да показват лицата си, нямат никакви права. Трябва да мине много време, за да може тези традиции да се либерализират. Сами от себе си трябва да отпаднат, не това да се налага със сила.
- Толкова безнадеждно изостанал ли е Афганистан?
- Повечето от образованите хора са емигрирали. Тези, които останаха, потънаха в дълбока нелегалност. Аз не вярвам, че в момента в Афганистан няма съпротива срещу талибаните, защото НДПА още по мое време се готвеше за нелегална борба. Вероятно моите приятели халкисти. Те имат голям нелегален опит и са смели хора, не от върховете; те знаят какво значи животът долу, в низините - беден, мизерен, не са се примирили. Но едва ли ще успеят. Те имат някаква база само сред градското население, което е малко от малко по-образовано. А сега нито училища има, нито нищо. Тези талибани освен Корана друго не знаят! 20 години наизустява Корана, нищо друго не му е известно, няма друго знание. Казват му "В името на Аллах!" и той тръгва. Защо повечето узбеки, таджики застанаха на страната на Северния съюз? Те почнаха да ги избиват!
- Значи при талибаните ислямският фундаментализъм е примесен и с пущунски национализъм?
- Именно, това при тях е съчетано, талибаните са пущуни, въпреки че нямат кой знае какво влияние върху племената и техните вождове. Според мен обаче в Афганистан това, което има влияние и което влияе и върху световния тероризъм, е производството на наркотици. Само по мое време в страната имаше 28 лаборатории. Тогава до нас достигна информация, че американците са предлагали на пущунските вождове милиони долари, за да ги закрият. Един от тях обаче заявил: "Ние не вземаме наркотици. Който взема, да си бере грижата. Аз нямам нужда от вашите милиони, защото от наркотиците печеля много повече."
- Афганците не вземат наркотици!?
- Коранът забранява, но там се употребява хашиш. Особено бедните слоеве, повечето хазарейци, които карат т. нар. карачи (рикши). Той няма пари за храна, цял ден смуче и дъвче парче хашиш и това му е "храната". И я доживее до 40 г., я не.
- Как според вас САЩ ще ударят Афганистан?
- Не вярвам, че американците ще осъществят точно удар. Погрешна е представата, че просто ще изсипят бомбите си. Те започнаха да отрезвяват. Не смятам, че в Пентагона седят глупаци. Ако следите събитията, няма как да не забележите, че в момента върви една масирана психологическа война. Те нагнетяват обстановката. Самото очакване на удара е страшно. Хората започнаха да бягат, талибаните губят почва, техни подразделения се предават. САЩ, разбира се, ще ударят, руснаците им предоставиха доста информация. Американците също имат сведения, та нали те строиха бункерите в планините! Така че ударът ще бъде насочен и добре премерен. Не мисля, че ще вкарат войски - това ще бъде смърт за тях. Те ясно отчитат опита от Виетнам, от съветското нахлуване в Афганистан и от всички локални войни. Пуснеш ли дори само един крак в това блато, то те повлича целия. Ще действат с командоси. Впрочем, американската стратегия е ясна още от Втората световна война: докато не съсредоточат войските си, докато не концентрират огромно техническо превъзходство срещу своя противник, докато не проучат терена и не подготвят настъплението в детайли, те не започват война. В момента просто тече една психологическа война.
- Но като завършат дислоцирането, това "blitzkrieg" ли ще бъде?
- Войната срещу тероризма не може да бъде светкавична. САЩ напълно разбират, че Бин Ладен е само една от фигурите - може би не пешка, а офицер - на шахматната дъска на тероризма. Знаят, че има много други, които действат равностойно на него. Това ще бъде дълга война, може би с години. Възможно е самият удар срещу Афганистан да бъде светкавичен, но след 6 месеца американците трябва да се изтеглят. Те няма и какво да правят повече там. Сега е по-вероятно да подпомогнат Северния съюз - с оръжие, с техника. Руснаците също обявиха, че ще подкрепят Северния съюз, дори вече изпратиха техника. Целта е с афгански ръце да се свали режимът на талибаните, за да се установи по-либерално управление.
- Самите талибани ще имат ли сили да се противопоставят?
- Не, не могат. Защо, мислите, ислямската опозиция, муджахидините можаха да се борят срещу Съветския съюз? Защото имаха бази извън Афганистан, защото ги поддържаха с пари, оръжие, обучение, с всичко. Един мой добър приятел - ген. Павел Сергеевич Грачов, каза така: "Ако ние бяхме въвели в Афганистан 500 000 души, за да запушим границите, щяхме да успеем. Но със 100-хилядна армия това беше невъзможно." Сега срещу талибаните е целият свят, няма кой да ги подкрепи, няма кой да им предостави оръжие. Затова не виждам как ще издържат.

2 октомври 2001

Разговора води Митко Новков


Капитан I ранг Ернст Бъчваров (1930) е роден в Санкт Петербург. Син на политемигрант, убит през 1937 г. Израства в детски дом на НКВД. През 1945 г. се връща в България. Завършва ВВМУ във Варна, ВВМУ в Баку, ВВМА в Санкт Петербург. Преминал през всички военноморски длъжности - от щурман на подводна лодка до командир на кораб. През 1983 г. е изпратен военен аташе в българското посолство в Кабул, където остава до 1987. Има готов ръкопис за събитията в Афганистан, към който проявяват интерес издателства от Чехия.
Разговор с
Ернст Бъчваров