На 3 октомври т.г. във Френския културен институт Жил Лаборд - новоназначен за аташе по културата и заместник-директор на Отдела за сътрудничество и културна дейност - представи своя екип и най-съществените направления в новата политика на културен обмен между България и Франция.
Предвижда се осъществяването на редици образователни програми, семинари, публични дебати, творчески срещи, дългосрочни проекти в областта на театралното изкуство и др. Лаборд и младите му сътрудници ще търсят партньори в лицето на български културни институции, университети и училища с преподаване на френски език и ще се стремят към популяризиране на своята дейност чрез медиите.
Една от първите реализирани инициативи на новия екип е поставянето на пиесите на Чехов "Чайка" и "Семеен кръг за три сестри/Театрална работилница" от Ерик Лакаскад. Спектаклите, на френски език с български субтитри, бяха представени на 5, 6 и 7 октомври в Народния театър. "Чайка", която е "официалната" пиеса на френския постановчик по собствените му думи, беше играна на голяма сцена, а вторият спектакъл е представен на малка сцена като по-нетрадиционен театрален експеримент, разкриващ какво се случва между репетициите и завършеното представление.
Сред предстоящите събития, които Институтът организира, са представянето на балета "Мирът" на хореографа Жан-Франсоа Дюрур (13 октомври), копродукцията "Отражението" от Ани Топалджикова (23, 24 октомври), концертът на Ван Куик с оркестъра на БНР (26 октомври), както и българското издание на световната инициатива "Да четеш е празник" (19 октомври).
Жил Лаборд и неговите сътрудници се надяват чрез своята дейност да допринесат за разширяване на общия културен хоризонт, който от десетилетия свързва България и Франция.

Анахит Хачикян