Честито!


По повод 50-годишнината си Димитър Грозданов реализира "Един проект" в Националната художествена галерия. Живопис, фотография, пластика, видео и звук се вписаха малко необичайно в атмосферата на стария параклис в бившия царски дворец. Към изявата се присъедини и художникът Дан Тенев, който представи светещи реотани, обвити около голо женско тяло.
Всичко показано напълно отговаря на нетрадиционната гледна точка на Димитър Грозданов. За да отбележи своя юбилей, той не подреди ретроспектива с характер на отчет за изминалите години, а предпочете да посвети "Един проект" на жената, да почерпи приятели и да сподели своя празник с тях.
Въпреки това, може да се каже, че на фона на цялостното му творчество тази изложба съдържа малки части от всичко показвано през изминалите години - не като факт, а като дух и подход. Димитър Грозданов е един от първите, които с многостранната си дейност разчупват разбиранията от миналото за човека само изкуствовед, само художник, само организатор... Той е също един от първите, които подхващат темата за неконвенционалното в изкуството или, иначе казано, за всичко онова, което днес можем да наречем съвременно, съдържащо в себе си нови изразни средства, ново мислене и подход. В своите работи Димитър Грозданов залага на експеримента и нетрадиционния подход към заобикалящата ни среда и успява да бъде всеки път непредсказуем.
И все пак голямо или малко значение имат годините за един творец? Най-правилният отговор може би е, че това всъщност не е от особена важност, ако неговият дух е млад, неспокоен и вечно търсещ.

Светла Петкова