Неформално/Informel
Изложбата "Неформално/Informel", която се откри на 3 октомври т. г. в галерия "Райко Алексиев", е осъществена по идея на Борис Климентиев и Димитър Грозданов. В нея са представени автори от различни творчески генерации, които са обединени от общия им интерес към сходна проблематика - изразяването на определена художествена идея чрез отказ от конкретността на образа. Експресията на цвета, формата, фактурата, структурата и характера на материала или търсенето на определени взаимодействия между тях са основните изразни средства, използвани от художниците, като всеки автор ги осмисля строго индивидуално в зависимост от собствените си търсения. Оттам идва и разнообразието на творбите в ясно определените рамки на изложбата. Решенията варират от чисто живописни до такива с експериментален, "граничен" характер. Пример за последното е творбата на Петър Дочев, който чрез релефно третиране повърхността на графита постига живописни внушения. Емил Попов създава впечатляваща метална "картина-скулптура". В инсталацията на Дан Тенев ефектно се съчетават гипсова скулптура и тънки неонови лампи.
Трябва да се отбележи фактът, че изложбата гони високо ниво (като се има предвид избраните автори - Станислав Памукчиев, Свилен Блажев, Емил Попов, Светлин Русев и т. н.). Младите творци, включени в нея, са равностойни и работите им стоят завършено в общата атмосфера.
"Неформално/Informel" е добър пример за смислена и качествена изложба, защото не само си поставя за цел да изведе и дефинира един художествен проблем, но се стреми да го обхване цялостно и обективно.

Стефания Янакиева