Екзотика и трогателност имаше в концерта, изнесен от група студентки от японския университет - Мукогава, където втора година вокалната педагожка проф. Реса Колева преподава. Нейна е идеята възпитаничките й, които свързват името на България с изкуството на световноизвестните Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова и Анна Томова - Синтова да изнесат в София концерт.
Участието на студентките беше любопитно - с интерпретацията на европейска класика и на български художествени песни. И макар да бяха с различна степен на подготовка, пролича умелата вокално-постановъчна работа на педагога Реса Колева, съумяла да ги подготви за тази нелека програма при това на три езика - итлиански, български и японски. Добре познатото японско старание изпъкна особено в българските песни, изпяти, смея да твърдя, с по-добра отколкото на някои наши певци, дикция и с искрена емоция.
Най-яркото присъствие в концерта принадлежеше на Окамото Мицуйо, която изпълни шедьовъра на Любомир Пипков - "Нани ми, нани, Дамянчо". Запомних Уехиро Кйока - с "Месечинко льо, грейливке" на Димитър Петков и японската песен "Вечерна трева", също и Миямото Сайака с "Посвещение"на Парашкев Хаджиев. Приятно и с техника, съобразно възможностите и на курса, и на възрастта си, младите певици изпълниха и арии от опери на Глук, Моцарт, Пучини и Верди. Трябва да прибавя и отличният акомпанимент на Екатерина Димитрова, която внимателно и много музикантски помагаше на японските гости на подиума.

Боянка Арнаудова