Фарс по учебник

За онзи, който е гледал спектакъла на Менцел "Още веднъж отзад" в Сатиричния театър и сега пак реши да отиде на "И трите вътре", за да се посмее отново на изпитаните комедийни гегове, няма да остане разочарован. Иржи Менцел видимо няма намерение никого да изненадва или да напомня за своята кинослава. Спектакълът за него е добре скроено, професионално поставено произведение, което има единственото намерение да забавлява публиката, а не да изпитва нейния театрален вкус или навици за гледане. Ако тя отива в този театър просто за да се посмее, той е насреща.
"И трите вътре" е класически фарс и режисьорът изцяло следва жанровите закони на фарса. Всички христоматийни изисквания на жанра - в актьорската игра и в хода на действието - можете да видите в това представление. А студентите по режисура могат да го гледат/ползват като учебник, като "наръчник" по поставяне на фарсове.
Типичните за фарса персонажи, като смешния богат старец, който иска да се ожени за млада девойка, влюбени млади двойки, на които им пречат да се съберат, глупав свещеник, нелеп доктор и пр., са изиграни по типичните за този жанр правила. Травестията е основен източник на недоразумения и заплитания в интригата и така костюмите (на Петя Стойкова) придобиват почти основно значение в спектакъла. Те са и един от основните източници на грубоватия комизъм на фарса. Всички безкрайно познати препъвания по сцената, припознавания, развихряне на хумора на долницата, изобщо на карнавалното опиянение от тялото, грубовати жестове, писъци, силно преувеличена мимика и пр. определят стила на актьорската игра. С една дума, не очаквайте изненади. В този спектакъл на Менцел всичко е толкова по учебник, че е неизбежно скучно. Фактът, че публиката винаги се е смяла на тези изпитани през вековете шеги, все пак не означава, че не би се смяла и на нещо по-оригинално.
Разбира се, че е по-добре да гледаш добър фарс на театралната сцена, вместо лош извън нея, факт, на който постоянно сме свидетели. Но нали човек ходи на театър главно за да види нещо, което не вижда в рутината на своето ежедневие?

Виолета Дечева


Реплика
от ложата

И трите вътре от Ярослав Востри, Сатиричен театър, режисьор Иржи Менцел, сценограф Чайка Петрушева, костюми Петя Стойкова, участват Димитър Марин, Димитър Манчев, Мариан Бачев, Стефан Щерев, Биляна Казакова, Таня Кожухарова, Весела Казакова, Огнян Голев, Красимир Радков, Петър Калчев, Иван Григоров.