Балет Арабеск - 2001/2002
Изпълнен с интригуващи творчески изяви бе отиналият театрален сезон за балет "Арабеск". Новото ръководство на трупата съумя да обедини около себе си голяма част от българските балетни и танцови хореографи. В резултат видяхме противоположни естетически позиции на сцената, посрещнати също така с противоположни мнения от публиката от признанието до отрицанието. Но струва ми се, че главната цел бе постигната: творческо оживление както сред изпълнителите, така и по отношение на интереса на публиката към артистичния живот на трупата. Запитах директорката Боряна Сечанова, дали през новия сезон ще съхрани същия интензивитет в темпото на работата.
"Не можем да говорим за нов сезон, тъй като въобще не сме прекъсвали работата си" - отговори балетмайсторката. - "През лятото танцьорите ни гастролираха в спектакли в Германия и Париж, а по-късно взехме участие в "Аполония" в Созопол. Там се представихме със спектакъла "Любовни диалози" - миниатюри на Олеся Пантикина, Анна Пампулова, Боряна Сечанова и Мила Искренова. Но ще спазим традицията и ще открием официално новия сезон на 14 октомври с две творби: "Моят ангел" на Люк Буи и премиерата на Антония Докева - "Герман" - пиеса, която всъщност е трета част от ритуалния триптих на постановчицата, след познатите две - "Благовец" и "Енья". Колкото до динамичното темпо, нямаме намерение в никакъв случай то да спада. На 31 октомври ще се проведе станалият вече традиция конкурс за млади хореографи, носещ името на Маргарита Арнаудова. От явилите се девет кандидати одобрихме работата на четирима: "Пространство и време", хореография Живко Желязков, "Не изпускай мишката", хореография Мариана Крънчева, "Енигма II", хореография Албена Атанасова и "Звуци и картини от Долната земя", хореография Момера Здравкова.
Ще стартира и новото издание на програмата "Танц-атака" с премиерен спектакъл на Галина Борисова "Търсейки Версавия". За сведение на публиката части от него са създадени върху прочути арии на незаменимата Мария Калас. Имам идея също за триптих, наречен "Три/четвърти луна". Той ще бъде създаден по музика на композиторите Йохан Щраус и Рихард Щраус. Хореографите сме аз, Мила Искренова и Олеся Пантикина. Отделно от това Мила Искренова подготвя проект на творба, включваща съвместно участие на актьори от "Арабеск" и НАТФИЗ, а Олеся Пантикина ще постави още една своя пиеса, носеща названието "Банята". Аз и композиторът Георги Андреев работим върху представление, което ще се нарича "Тарикати". Музиката ще се изпълнява на живо от шестима музиканти на сцената и ще има подчертано балкански характер. Специално отбелязвам, че отново ще си сътрудничим с големия танцьор Ясен Вълчанов. Той тренира нашия колектив.
Разбира се, в процеса на работата и времето могат да изникнат още нови идеи. "Арабеск" е отворена сцена и с удоволствие бихме включили в програмата си нови имена и предложения, които интригуват. Но за мен главното, което ме радва, вече е налице - това са единомислието и доверието в трупата, както и общият ентусиазъм относно бъдещите ни творчески намерения".

Записала Маргарита Михайлова