Дора Бръчкова - името на цигуларката отдавна не се е появявало по концертните ни афиши - факт, достатъчен да възбуди любопитството на многобройната публика, дошла на рецитала й на 18 октомври в зала 9 на НДК. Музикантите помнят изявите й като солов и камерен изпълнител преди време - включително изпълнението й на цигулковия концерт на Васил Казанджиев и участието й в квартет "Сливен".
От десет години Дора Бръчкова е концертмайстор на радиооркестъра в Саарбрюкен - Германия, и концертира в различни страни като солистка или с камерни ансамбли. Поради всичко това очакванията на слушателите на този концерт бяха големи. И се оправдаха напълно. Още от първите тактове на Шаконата на Йохан Себастиан Бах стана ясно, че пред нас е зрял музикант от висока класа. Може би за по-консервативните вкусове този Бах прозвуча малко експресивно, но Дора Бръчкова защити трактовката си както с изпълнението, но и с анализа на някои моменти от музикалната тъкан. Тук е мястото да отбележа и новата за нашия музикален живот форма на концерта. Обявен като първи от поредицата "Музикални срещи", той бе открит от Венцислав Николов, който между отделните произведения водеше диалог с изпълнителката. Дора Бръчкова разказа за работата си в Германия, разясни структурата на току-що прозвучалата творба, в диалога се включиха преподавателят й от Музикалната академия проф. Боян Лечев и проф. Васил Казанджиев. Драматичния си интерпретаторски талант, владеенето на инструмента и широкия диапазон на своята чувствителност цигуларката разгърна в Соната за цигулка и пиано от Равел и Дивертименто от Стравински с участието на Мария-Елена Средева. А пристрастието си към камерното музициране и доброто си ансамблово чувство тя демонстрира чрез участието си в два други концерта - на 14 и на 21 октомври в Националната художествена галерия. Сред изпълнените произведения бяха "Фантазия" за цигулка и пиано от Арнолд Шьонберг заедно с Мария-Елена Средева и Струнен квинтет оп. 163 от Франц Шуберт заедно с Николай Гагов, Мария Христова, Георгита Бояджиева-Николова и Венцислав Николов.
Дано изявите на цигуларката на родна земя продължат, въпреки че, както самата тя сподели, най-трудно се свири пред българската публика.

Лили Крачева