Памет за Галин Малакчиев

От 18 октомври т. г. галерия "Райко Алексиев" представя "Спомен за Галин" - ретроспективна изложба в памет на Галин Малакчиев (1931-1987).
Още на входа зрителите биват посрещани от огромната скулптура на Крум Дамянов "Фигура на Галин" (създадена 1987 г. и собственост на НХГ). В началото на експозицията намират място скулптурни пластики, изпълнени в дърво - "Зачатие", "Семейство", "Женска фигура", "Октомври", а основната част от пространството на "Райко Алексиев" е запълнена от 25 бронзови пластики на художника. Между тях са "Биологична форма" I, II и III, "Седнал Арлекин", "Съпротива", "Арлекин", "Странник", "Пегас", "Двойна жена", "Сами", "Майка с дете", "Падаща фигура" и др. Тук е и "Хирошима" - голяма, тромава алегорична фигура със заличена самоличност, въплъщаваща в себе си сила и жестокост.
Споменът за Галин Малакчиев се допълва от фриз с 21 портретни снимки (голям формат) на фотографите Васил Мирчев и Георги Христов. Фризът на места се прекъсва от черни и бели платна с размера на фотосите. Някогашни текстове, посветени на художника от Максимилиян Киров, Дечко Узунов, Елена Попова, Светлин Русев и Атанас Нейков, затварят опита за "Спомен за Галин".
В някой от следващите броеве "Култура" ще представи по-обстойно изложбата.

М.С.