Честито!


На редовната Генерална ассамблея на ФИПРЕССИ (Международна федерация на филмовата преса) в алпийското градче Сен Венсан, Италия, 26 - 27 октомври т. г. за вицепрезидент на организацията е избран доц. д-р Божидар Манов.
Ръководството е подновено почти изцяло. През следващите две години президент ще бъде французинът Мишел Симан (главен редактор на "Positif"), а другият вицепрезидент е британецът Роналд Берган ("Guardian"). Поста си запазва генералният секретар Клаус Едер, Германия ("Handelsblatt"). Сега във ФИПРЕССИ членуват 45 национални секции от цял свят и 23 индивидуални членове. Програмата за 2002 г. предвижда провеждането на 2 конференции и участие на журита на ФИПРЕССИ в 58 международни фестивала.
Божидар Манов е председател да сдружение "Критика" към Съюза на българските филмови дейци и един от най-активните кинокритици в България през последните 20-25 години с изяви в специализираните издания, масовата преса, радиото и телевизията. През миналата година в София се състоя конференция на ФИПРЕССИ за българското кино, а през тази година - първият в света фестивал "Изборът на ФИПРЕССИ". Идеята и заслугата за повеждането и на двете прояви е главно на г-н Манов. Последното участие на Божидар Манов като член на жури на ФИПРЕССИ бе от 20 до 29 септември т. г. на 49-ия международен фестивал в Сан Себастиян, Испания (вж. с. 12).

К