Много шум за... нещо
След два дни пак ще гласуваме - този път за президент. Въпреки нагнетяващата се обстановка, въпреки късно започналата, но затова пък ефективна компроматна война, въпреки вероятността да има и втори тур, победителят, поне аз така мисля, е предварително известен. Е, вярно е, че ще излезе поохлузен от кампанията, вярно е, че лустрото му тук-там ще се пропука, ще зейнат ръждиви петна върху излъскания му образ, но чудо едва ли може да стане: Той ще е! Петър Стоянов. Да видим обаче за другите кандидати остава ли някаква печалба?
За Първанов вероятно ще е малка (в партиен) и по-голяма (в личен) план. Той ще мобилизира донякъде разколебания електорат на БСП (което едва ли ще промени относителната тежест на партията му), но пък ще покаже, че не е страхлив човек, че и в предварително загубена битка е готов да влезе, да се държи достойно и да брани кауза; Инджова ще препотвърди позабравеното вече впечатление, че е дама, твърде екстравагантна (най-меко казано) за тукашните условия; народният трибун Жорж ще весели населението, макар и без китара; милият Берон ще събуди носталгиите по отдавна отминалата 90-та година и тъга заради похабени политически съдби; а Бонев... При Бонев случаят може да се окаже по-особен, може той да стане персоната, която ще изтегли голямата печалба.
Разбира се, това не означава, че допускам бъдещият президент да се казва Богомил Бонев. Това е толкова малко вероятно, че дори Нона Йотова не е в състояние да го внуши. Печалбата на Бонев ще дойде не ако той спечели изборите, а когато не ги спечели. И генезисът на неговата печалба се вижда още сега, при това с просто око. Той е в днешното състояние на българския политически живот.
Трябва да си идиот, за да не забележиш, че ако в лявото поле картината е сравнително ясна - там си стои вездесъщата партия, вярно, доста свита, притеснена и засега неефективна, но все пак в наличност - то в дясното положението е доста по-драматично. След изборния удар, след интригите и скандалите между емблематични (но напълно изхабени) негови лидери СДС е и дълго ще остане в хладилника. След разпенените речи на Муравей Радев плува само сива пяна. Което е валидно и за риториката на останалите СДС-водачи. С едно изключение - Иван Костов - неговото мълчание може да се окаже адекватното и перспективно. Макар и не в близко бъдеще.
Картината в НДСВ не е по-слънчева. При вече видимата неспособност на неговия лидер да разбере и овладее "особеностите" на българските политически нрави, интригантството на Стоян Ганев, отчетливият му реваншизъм по отношение на СДС може да обрече предварително и завинаги превръщането на НДСВ в сериозна дясна партия.
С една дума - дясното в момента се търкаля по улиците - някой просто трябва да се наведе (от коня) и да го прибере.
Най-логично е, след мощната му и безскрупулна предизборна кампания, този някой да се окаже Богомил Бонев. Не защото има интелектуален капацитет и политически качества, а защото внушава на обществото най-популистката, най-примитивната, но и най-разбираемата представа за дясното. Дясното не като икономическа политика, а като силната ръка, като рестрикция - на свободи, на права... Като фашизоидност. И все в името на реда и спокойствието на гражданите.
Дали пък президентът Желев, след тези 12 мъчителни години, няма да се окаже прав, предричайки необходимостта от диктатура в преходния период. Дай боже да е сбъркал...

Копринка Червенкова

P.S. Този текст беше готов преди "историческия" президентски дебат на 4 ноември по bTV. Затова се нуждае от дописване. Не защото пошлите сценки, на които бяхме свидетели, ще променят радикално съотношението на силите. Напротив, продължавам да твърдя, че бъдещият президент ще се казва Петър Стоянов. Дебатът обаче ликвидира ред илюзии, което ще направи вторият мандат на Стоянов далеч по-сложен и не така лъскав. Действащият президент си позволи да прекрачи институционални и морални табута, цопна в радомирската кал и бодро зашляпа из нея...
... Защо ли Жорж Ганчев не беше малко по-адекватен? Какъв чуден (и висок) президент ставаше от него! А и любимото ми село Резово, освен личен президент, може би щеше да получи и водопровод...

К.Ч.