Любовта на стареца


Морските курорти в началото на юни са безлюдни и тихи, заведенията са все още затворени, а чадърите по плажовете - окъсани и счупени.
Раннолятната атмосфера е пропита от спокойствието на крайбрежния бриз. Лека носталгия и особена романтика се долавя из тесните паважни улички на старите морски градчета. Единствените звуци, които могат да се чуят, идват от рибарите, от тихите юнски морски вълни, от чайките или от гларусите, кръжащи ниско сред спретнатите, накипрени къщи. И въпреки пустата обстановка, кипи трескава подготовка в очакване на първите туристи.
Такава е и атмосферата, която Любен Зидаров претворява в изложбата си "Старецът и морето". Произведенията, поместени в галерия "Ведарт", са изпълнени в масло и акварел. Художникът е работил върху тях през юни т. г.
Картината "Старецът и морето" представлява своеобразен автопортрет. Любен Зидаров се отъждествява със стареца с рибарска шапка и черни слънчеви очила. В дясната си ръка той държи четка (подобно на старите зографски автопортрети). В изложбата има и друга творба със същото заглавие. На пръв поглед двете работи са напълно идентични, но когато се загледаш, откриваш, че във втория вариант "старецът" се е превърнал в скелет, който обаче е запазил движението и морските атрибути от първата картина.
По-голямата част от произведенията са пейзажи с илюстративно възпроизведени детайли. "Вечерен гост" представлява отворен прозорец с кацнал гларус на него и открит морски хоризонт в задния план. А "Паркинг" е малко приспособено пристанище за рибарски лодки. "Петзвезден хотел" е типична къща от стар морски курорт, извисена на хълм. В "Морски бизнес" камион Кока-Кола зарежда импровизирано заведение.
За акварелните си творби Любен Зидаров говори като за "старата любов на стареца". "Импресия", "Вълни" и "Малък терен" са на границата на реалност и абстракция - резултат, подсилен от спецификата на акварелната техника.

М.С.