Министерските будители

"Творци на живо" - под този извънредно оригинален наслов се вмести и срещата на Анго Боянов от страна на "Издателско ателие Аб" с министъра на културата Божидар Абрашев като композитор. На нея присъствахме стотина свидетели - и по-активни, и не толкова.
Най-напред Боянов ни съобщи, че Денят на народните будители за нас се превръща в "Празник в действие", защото пред нас е самият министър на културата. Разбрах, че очевидно става дума за началника на будителите.
След това професор Абрашев сподели с нас кои са му учителите, кои са му приятелите и колко книги е написал. Този откровен монолог бе прекъсван и импулсиран от време на време с податки на водещия - споменаха се същите "Свети безсребърници и чудотворци Козма и Дамиан" и стоте дни на правителството, и приемането на бюджета... След което пианистът Ростислав Йовчев изпълни Трета соната на Абрашев. Изпълнението бе предшествано от кратък анализ на автора. Йовчев ни каза, че с проф. Абрашев като автор се работи лесно и ползотворно... в пълна хармония.
Последваха няколко още съдържателни въпроса от рода на: "Мечтаете ли си някои от световните оркестри да свирят ваши произведения?" "Как се отнасяте към българската музикална критика?" (Тук успяхме да разберем кой е любимият критик на професор Абрашев.) Дойде ред на второто и последно (оказа се) за вечерта изпълнение на Втори струнен квартет. Авторът ни съобщи, че го е написал през 1999 г.: първата част от 27 януари до 2 февруари; втората - от 3 февруари до 5 февруари; и третата - на 7 и 8 същия месец. "Пиша много бързо, стига да имам време. Щом седна, моментално ми заработва главата...и сякаш някой ми движи ръката."
Последва великолепно изпълнение на Втория струнен квартет (творба, очевидно написана и с мисъл за Шостакович) от "Арс музика" в състав Новислав Михайлов (цигулка), Боян Кирилов (цигулка), Петя Иванова (виола) и Христо Христов (виолончело).
След квартета чухме още: развълнувана реч на една бивша студентка на министъра, чието име вродената свенливост не ми позволява да съобщя. Поантата: нейният народен будител е проф. Абрашев. Последва кратка, явно неимпровизирана пресконференция, много делово проведена от Анго Боянов, който само дето не каза: "Да си дойдем на думата." Оказа се, че много духовни люде са засипали Анго с прошения да пита как ще се разпределят парите. Или, както се казва, "Кои са приоритетите?" Министърът подчерта, че парите за култура са почти двойно повече и бюджетът вече предвижда цели... О.7 процента. Разпределението: разходите за капитално строителство се намаляват, а за творчество се увеличават. Харалампи Харалампиев, загрижен за къщите в Боженци, възкликна облекчено, че най-после на Боженци му е изпратен Божи дар. Тук присъстващите се просълзихме. Все в духа на тази стилистика задъхан пристигна Арон Аронов - зам.-председател на Съюза на музикалните и танцови дейци, който подари на Абрашев стенен часовник, изработен по случай 100-годишнината на Съюза, като гарнира жеста си с постна шега за времето, което тече.
Това, че времето тече, не е лошо, лошо е, че като тече, нищо ново не ни показва. Ново за нашата балканска държавица би било, например, министърът на културата да откаже това "творческо" мероприятие или поне да го отложи за след мандата си. Но у нас подобни авторски вечери на "Будители от властта" са вече утвърдена масова практика.

Екатерина ДочеваКресчендо
декресчендо