Дългото завръщане е нов 25-минутен документален филм, чиято премиера се състоя на 6 ноември в Дома на киното. Сценарист и режисьор е Константин Чакъров, оператор - Румен Костов, изпълнителен продуцент TOTinvetion - Валентин Гоневски. Филмът e произведен в БНТ със съдействието на Държавната агенция за българите в чужбина към Министерския съвет.
"Дългото завръщане" отваря тъмна страница от живота на сънародниците ни в Крим. Тъмна - и защото е тежка, и защото е слабо позната.
Драматичните събития около колективизацията на земята, през Втората световна война се превръщат в трагедия. Обвинени в оказване на помощ по време на немската окупация, над 12 000 българи, заедно с гърци, арменци, татари, са депортирани от Сталин в Сибир, Урал, Узбекистан и други източни райони на бившия СССР. В къщите им са настанени комунисти. През 1956, след неговата смърт, са реабилитирани, но у дома се завръщат по-малко от 2000 наши сънародници. На екрана се редуват архивни кадри и интервюта с участници в събитията. Техните разкази, макар и тривиални, будят умиление със странната смес от руско-българска реч. Предизвикват съчувствие, но и срам - от липсата на интерес, на жест, на познания от българска страна. Съхранявали с векове българското, днес вече по-младите ни сънародници в Кримско не знаят майчиния си език, но всъщност кой би могъл да ги обвинява?

Светлана Попова