Мъже в командировка и "Един обаятелен грешник" са заглавията на двете нови книги на известния писател и кинодраматург Любен Станев. Представянето им се състоя на 25 октомври 2001 г. в Унгарския културен институт, където топли думи в негова чест казаха Атанас Свиленов, Дьорд Сонди и издателите от "Бриз" и "Иван Вазов", осигурили появата на книгите.
"С творчеството си Любен Станев успява да запечата точна и неподправена картина на националния ни живот. В достъпен и непретенциозен стил, със завладяваща увлекателност, авторът рисува типични български персонажи, съдби на загубени, прекършени, останали без илюзии поколения.", каза в словото си Атанас Свиленов. 14-те разказа, създадени от автора през годините (първият разказ "Гост" е писан през 1958 г., а последният - "Кръстчето на Армандо" - през 2001 г.), са събрани в сборник, под заглавието на едноименната екранизация "Мъже в командировка", в чиято сюжетна основа стоят три от тях. Втората представена книга, "Един обаятелен грешник" е последният, шести том от поредицата "Сага за Салабашеви", започната в средата на 80-те години.
За живота, за хубавите и трудни моменти на писателя през годините предстои да четем в подготвяната от него за печат автобиографична книга "Така беше".

Светлана Попова