Томов + Слави = Пари, много пари
Брошурката "Новите варвари и техният кръстник" се появява, както поясниха на пресконференцията от 6 ноември т.г., по идея на Александър Томов. Издателят на брошурката е "Хирон 91" ЕООД с управител Александър Александров (фирмата управлява списанията "Икономика" и "Живот и здраве", предаването за икономика по телевизия "Ден", сайта www.news.bg и др.). Изданието няма обявен съставител, а негов (твърде невеж) редактор е познатият от романовите конкурси на "Корпорация Развитие" Начо Халачев, традиционен издател на новобогаташките и византийските опуси на Томов.
Както ни уверяват в пресинформацията издателите, полемиката продължавала. И затова в публицистичния сборник "са събрани (sic!) памфлетите на писателя Александър Томов "Новите варвари", голяма част от реакцията към тях, появила се в различни медии, и специално написани за сборника статии от писателя, от Любен Дилов-син и от историка Божидар Димитров".
Забележете, "с публикацията на сборника издателите изразяват уважението си към Александър Томов, имащ смелостта да даде гласност на позицията си и открито да я защищава".
Самият Томов с пръхтящо самодоволство обясни, че публикуваните в "Демокрация" есета били умишлено предизвикателство срещу похабеното слово в българското общество, че въпросните "памфлети" представлявали ведри и разнообразни текстове, от чиято стилистика той - работещият 45 години с думите - видите ли, вече се бил дистанцирал. И най-сензационното: всякаква прилика на Томовите персонажи с действителни лица е напълно случайна!!!
От малък човек той бил станал десен човек, макар че можело да стане и ляв... (Плод на случайно вдъхновение била и самата поява на въпросните текстове. Отпечатването на първия от тях било стопирано от самия Томов повече от месец и половина, а четвъртият - най-драстичният - останал непубликуван.)
Пак според издателите, "сборникът е израз на правото на отговор - в него на едно място се срещат репликата и дупликата, разхвърляни досега в различни медии".
Ах, какво фалшиво, ах какво брутално помирение!..
Самият Томов нямал проблеми с отзвука на творбите си... Той оставал лоялен към Холдинг "Развитие", купувачът на собствените му авторски права, и не се интересувал от формата, в която ще се употребяват есетата. Както и нямало да отговаря на въпроси, свързани с НСРТ и кризата в Националното радио.
През цялата пресконференция Александър Томов дерза да напъха творенията си в колосално отдалечени във времето исторически хоризонти: според Сенека "Доброто е станало неестествено" - следователно Томов е моралният следовник на римския мислител; "Византия е приобщила варварите" - следователно демократът Томов ще облагороди враговете на партията... Всезнайкото Божидар Димитров също се впрегна да ситуира Томовите терзания в исторически контекст.
Но на въпроса ми дали са уредени авторските права и на останалите публикувани в брошурката (Миряна Башева, Копринка Червенкова, Мадлен Алгафари, Ясен Бойчев, Борис Данков, Петър Волгин, Амелия Личева, Младен Влашки, Пенчо Ковачев и др.), управителят Александров отвърна, че договор има само с г-н Томов, а останалото са подробности.
"Да контактуваме отвън", така ми каза Александров.
Никой не си е направил труда да попита опонентите на Томов искат ли да влязат във вонящата компания на есеистичните му напъни - нали това са "подробности"...
Брошурката ще се разпространява заедно с последния компактдиск на Слави Трифонов и неговата група. Затова сценаристът на "Шоуто на Слави" Росен Петров беше иронично признателен на Томов за инспирираната от него силна търговска марка "Новите варвари", чрез която шоуто 3-4 месеца захранвало сценариите си, правило албум и успешно национално турне. Те били питани за авторски права, но можели да поспорят с Александър Александров за това дали "Хирон 91" държи търговската марка и не я ли преждеползва. Петров ни обясни, че идеята на Томов се е комерсиализирала и чрез издаването на брошурката спорът от балкански се е превърнал в американски. Т.е. бизнесът цивилизовал опонентите в конфликта, който беше привидян от участниците в промоцията на продукта като сблъсък на "млади и стари", "консерватори и либерали"...
Такива са фактите.
Такъв е моралът на малкия човек Александър Томов. И на големия човек Слави, който заради някоя и друга дойче марка е готов да се прегърне с всеки.

Марин Бодаков

Бел. ред. Специалистите твърдят, че рециклираните екскременти не миришат. Това обаче едва ли е валидно за продукта, наречен "Новите варвари и техният кръстник". Дали защото рециклиращата машина е развалена, дали защото инженерите й са неграмотни, но от безвкусната брошурка се разнася нетърпима воня. На свинска пот, на некъпани ченгета, на евтин селски афтършейв. А на жертвите, потопени насила в пресните фекални води, какво им остава? Май че само да държат носната кърпа на носа, докато доплуват до първата баня.

К.Ч.