12 плюс 1 на Христо ХаралампиевГолото тяло, превърнало се отдавна в класически извор на вдъхновение, е акцентът в поредната самостоятелна изява на Христо Харалампиев. Изключително стилната експозиция в галерията за еротично изкуство "Галерос" отбелязва следващ етап в творческото развитие на автора в посоката, следвана от години.
В цикъл от 12 акварелни рисунки, наречен най-общо "Акт", Христо Харалампиев предлага различни интерпретации на голата женска фигура.
Пределно артистичната техника на акварела и молива определя донякъде чисто емоционалния и експресивен заряд. Общото живописно и поетично въздействие на свободно разлятото акварелно петно се допълва от подчертано пластичния и конструктивен подход към формата. Категорично изведения силует издава равностойната изява на автора едновременно като рисувач и като скулптор. В изложбата "12 плюс 1" е включена и една пластика от бронз като триизмерен еквивалент на актовите рисунки и своеобразна кулминация на цикъла.
Сравнително малки по формат, творбите имат неочаквано сериозно монументално въздействие и в същото време хармонично се вписват в камерното пространство на галерията. Това е и една от предпоставките за определено силното представяне на автора в тази експозиция.

Светлана Куюмджиева