Конкурсът Зайлер в София

От 12 до 18 ноември в София се състоя първият международен конкурс за пианисти "Зайлер". Той се проведе в голямата зала на Държавната музикална академия "Панчо Владигеров" и бе организиран с нейно участие и в сътрудничество с Министерството на културата и Съюза на българските музикални и танцови дейци. Това състезание е филиал за Източна Европа на световния конкурс "Зайлер"- Китцинген, реализирано от музикална къща "Престо" - представител на "Зайлер" за България и региона. Целта е да се създаде възможност за професионална реализация на талантливи млади пианисти. А наградите - нови и реставрирани музикални инструменти - сами по себе си са импулс за участие. Сдружението за подпомагане на клавирната музика - инициатор на конкурса, носи името на Щефен Зайлер - човекът, който се е посветил на поддържането и продължението на немската традиция в производството на инструменти. Част от дейността му е насочена към подпомагането на международни фестивали, конкурси и майсторски класове. От 1999 година например в Китцинген ежегодно се провежда Международен клавирен фестивал. В първото му издание са участвали 150 инструменталисти от 36 страни. Тази година София бе избрана за домакин на интегрирания към този фестивал конкурс. В него участваха млади пианисти от България, Македония, Гърция, Румъния, разпределени в две възрастови групи.

Е. Д.


Лауреатите:

I възрастова група
Първа награда - Любов Вълкова и Анна Петрова
Втора награда - Теодора Аджарова
Трета награда - Венета Нейнска
Четвърта награда - Надежда Цанова

II възрастова група
Голяма награда "Зайлер" - Виктор Вълков, България
Първа награда - Георгиус Филаделфевс, Гърция
Втора награда - Стела Тименова, България
Трета награда - Иво Настевски, Македония, и Симона Струнгару, Румъния
Четвърта награда - Боян Коларов, България

Журито бе председателствано от проф. Стела Димитрова-Майсторова. В състава му бяха: проф. Анастас Славчев, проф. Винициу Морояну от Румъния, проф. Димо Димов, Агате Лемони от Гърция, Аглика Генова, Емил Мирчев, Любен Димитров, Милка Митева и Мария Гинева

Звездният миг и ярката индивидуалност са залог за бъдещето. Винаги съм смятал, че творецът трябва да бъде оценяван по най-доброто, което създава.
Може би най-звездният миг на конкурса беше изпълнението на Виктор Вълков - в първа соната на Рахманинов. Мисля, че заради този миг той получи Голямата награда. Решението не беше лесно, но за щастие всички бяха почувствали този звезден миг. Трудността при решението идваше не толкова от различните гледни точки, колкото от различните творчески предпочитания. Все пак трябваше да бъде направен трудният избор между двама истински виртуози - Виктор Вълков и Георгиус Филаделфевс. По-голямата част от журито предпочете Виктор Вълков.
Признавам, че не приех добронамерената критика към този млад пианист. Той се представи с програма, включваща творби на Й. С. Бах, Бетховен, Шопен, Рахманинов, Скарлати, Стравински, а на третия тур - с Концерт -1 от Лист. Според мен неговият отказ от тънката музикална чувствителност и топлота е жертвоприношение пред една друга красота, пленяваща със своята студенина и недосегаемост. Заплашителната страст и самоубийствената енергия са част от тази особена дарба, която винаги ще предизвиква възхищение и отрицание. Не бих упрекнал никого, който не споделя моето възхищение. Красотата обединява, но може и да разделя хората. Така светът става по-богат, по-противоречив и по-истински.
Не мога да не отдам заслуженото на Георгиус Филаделфвес - категоричност, изобретателност и звукова мощ. Той установи емоционален контакт с публиката и съвсем естествено бе бурно възнаграден от нея.
В общото високо ниво на конкурса се откроиха Стела Тименова със своята музикантска прецизност, емоционалност и вдъхновение; Иво Настевски с блестящия си пианизъм и темперамент; Симона Струнгару, която с впечатляваща простота и финес ни поднесе своя Дебюси, и Боян Коларов с изключителната си чувствителност, одухотвореност и вглъбеност.
Диригентът Петър Димитров и оркестърът на ДМА "Панчо Владигеров" заедно с кандидатите допринесоха за празничната атмосфера на третия тур. Дължим специална благодарност на г-жа Урсула Зайлер, която даде възможност на нашата страна да стане част от световния конкурс "Зайлер". И тази благодарност не е протоколна, защото всички знаем колко трудни са тези години за музикантите, особено младите, които се занимават с класическа музика. Въпреки универсалния й език, много малко от младите изпълнители имат възможност да изнесат "своята музика" извън страната и установят професионални контакти. С конкурса бе дадена възможност на български, македонски, румънски и гръцки музиканти да се почувстват част от световния музикален елит. За наша радост лауреати станаха наистина прекрасни пианисти, които достойно ще защитят себе си и реномето на състезанието.

Проф.Димо Димов