Ноември ще бъде май. Май

От Деня на народните будители насам радиостанциите се поотърсиха и живнаха, някои от новите излязоха с ясни програмни схеми, други от старите взеха да се оглеждат за разнообразие, небивали събития заваляха в ефир. На 8-ми "Хоризонт" успя да излъчи на живо раздаването на европейските MTV награди, въпреки коментаторите Николай Захариев и Тома Спространов, които саботираха добрия вкус (Кайли Миноуг била "добре оформено джудже" и пр.); на 14-ти Карбовски случи на събеседници и, въпреки самия себе си, направи интересно предаване с един сръбски и един македонски гост (които - надъхани с предразсъдъци и алкохолни пари - спонтанно разиграха представително балканско театро в студиото); в края на първите си сто ръководни дни реаниматорският екип, поел програма "Христо Ботев", я релансира почти неузнаваема, въпреки че обикновено старите песни на нов глас рядко звучат бодряшки.
Битката на директора Спасияна Кирилова с немощните предаватели и архаичното звучене е довела ако не до технически победи, то поне до истинско освежаване на духа на досегашното радио за хора в есента на живота си. Обнадеждени от петте процента повишена слушаемост през последните месеци, идеолозите на "Ботев" не са оставили модул, по-дълъг от 3 часа, въвели са 13 нови предавания, настървили са се за допълнителни промени (търси се интелигентна радиоигра, в сътрудничество с Центъра за дистанционно обучение на СУ се работи по проекта за "Радиоуниверситет за хора в неравностойно положение", преосмисля се музикалното оформление).
Истинските новости в новата програмна схема са в две направления: младежко и вечерно-нощно. "Нещо горещо", младежката линия от 21.30 до 22.00 всеки ден, вече предлага Интернет-обзори (понеделник, "Файлов протокол"), открита линия с всякогашната претенция на откритите "неформални" линии да бори табутата (вторник, "Врява"), подсказки за стил на живот в стил "Егоист" (сряда, "Стил Мания", "зона, забранена за смотаняци"), поносимо предвзети културни забежки (четвъртък, "Бавната стрелка": "Изкуството не е нищо друго, освен бавна стрелка"?!), портрети на професионалисти в различни области (петък, "Вещи в занаята", дотук с две великолепни интервюта в актива) и гореща тема на седмицата (събота, "Магнит"). Сиреч - стреми се да отговаря на предполагаемите младежки очаквания по начина, по който го правят всички други медии. Но на базата на един далеч по-смислен и сериозен опит, с което се оказва в привилегировано положение. По-интересно звучи "Експериментално студио" от 22 до 23 часа всяка вечер - познати актьорски гласове четат думи на познати текстописци, старите самовлюбени водещи дружелюбно разпитват познати образи от публичното пространство, но по синтезиран начин, без времеви и музикални излишества, разнолико, без да е несвързано. Идещият след това "Нощен блок" има всички шансове да се състезава с другите след полунощ в ефира и, както "Нещо горещо", разчита на фиксирани теми всеки ден от седмицата, със стремежа не само да развлича, но и да информира. Безспорната перла в програмата на "Христо Ботев" обаче е съботният "Златен фонд" (от 19.15 до 20 часа - забележително бе предаването за Сашо Сладура, например).
С надежда тези добри намерения не постелят пътя към ново зацикляне и старите кадри да имат възможност да покажат нов потенциал, за пръв път от много време "Ботев" може да се препоръча като програма за ежедневно слушане. Дано в програмния ремонт покрай сухото не изгори още много от суровото, както вече се случи примерно с читава емисия като радиотеатъра, с който БНР печелеше чужбински състезания и задържаше остатъците от интереса на местната си аудитория (на последния конкурс за българска радиопиеса бяха представени 200 творби!) и който окончателно премина в небитието между 2 и 3 часа през нощта в делник.

Нева Мичева
От въздуха
подхванато