Честито!


Много висока, на пиедестал

Професор Лили Атанасова навърши 80 години.

Все още не е избледнял споменът за голямото й пианистично майсторство, въпреки че за жалост тя много рано прекъсна концертните си изяви - някъде в средата на 60-те. Завинаги е загубено за музикалната ни култура - поради скандално малкото записи, които тя успя да направи за радиото - онова очарование, което струеше изпод пръстите й. От своя учител Андрей Стоянов тя наследи перфекционизма и брилянтната артикулация. От собствения си артистизъм и музикалността си - пеещата фраза, мекият тон, невероятната балансираност вътре в музикалната форма, което идва от усета за музикална архитектоника. Бетховен, Шуман, Шопен при нея звучаха с прекрасно изваяна стилност, без следа от фалшив патос.
Огромната част от своя талант тя посвети на учениците си. Тоя дар е толкова свят, че дори и младите, които никога не са я слушали, са сякаш заразени с любов и респект. Очевидно от преподавателите си. ( На музикалното й честване в ДМА "Панчо Владигеров" имаше много студенти на проф. Атанас Куртев със скрябинова програма.) Може би, когато става дума за проф. Лили Атанасова точната дума е "обожание" - това съм слушала много често от нейни ученици от най-различни поколения. За тях тя си остава за цял живот опора, коректив - и в живота, и в изкуството. С почтеността си към хората, към всичко, което прави. По този повод Майер Франк ми разказа, как през цялото му обучение при нея, още от 12-годишна възраст, я е възприемал като много висока, сякаш на пиедестал.
От учителя си проф. Лили Атанасова е наследила способността да улавя и развива индивидуалността на всеки млад талант. От нейния личен дар са интуицията, мекотата, но и упоритостта, с която насочва и развива таланта.
Проф. Лили Атанасова посвети доста години на обществена работа - в ръководството на Консерваторията и като председател на Международния фестивал "Лауреатски дни "Катя Попова" в Плевен. Под нейно ръководство фестивалът се превърна в престижен културен център. Десетки млади дарования получиха достъп до концертен подиум и бъдеще - защото името на проф. Лили Атанасова доведе в Плевен светила от света, за да чуят младите. Години наред тя стоя на "горещото" място - шеф на комисия за определяне на участници в международни конкурси - очевидно там са оценили почтеността й и уравновесения й характер.
Сега, след като 8 десетилетия са вече зад гърба й, проф. Лили Атанасова, вероятно преживяла и много огорчения, и много лични и професионални перипетии, все още не си позволява да престане да бъде оптимист - за бъдещето на талантите ни. Може би, защото и днес е заобиколена от толкова много обич. И от толкова много хора, които се нуждаят от опора.

Наталия Илиева