Вторият конкурс по композиция "Професор Иван Спасов" се проведе под патронажа на министъра на културата проф. Божидар Абрашев и с помощта на Националния център за музика и танц, СБК, община Пазарджик и Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив.
Инициативата за учредяването на конкурса идва от фондацията "Проф. Иван Спасов", за да се превърне в една от основните й дейности, посветена на благородната цел да подпомага развитието на съвременната музикална култура, като открива млади творци и популяризира техните произведения. Броят на участниците (24) от Италия, Полша, Германия, САЩ и България и представените 41 композиции в двата раздела - Категория А: Хорово или солово (вокално) произведение, със или без клавирен съпровод; и Категория В: Инструментална миниатюра - при скромния награден фонд показват, че макар и само втори, конкурсът вече е приеман за авторитетен. За да се стигне до това признаване, най-голяма е заслугата най-вече на неуморимата проф.Василка Спасова. Направени са промени в регламента, прецизирани са жанровите изисквания, а кампанията по подготовката започва отдалече.
Принос, по-голям или по-скромен, в утвърждаването на конкурса имат и наградените на първото състезание (1998 г.) млади автори. Те бяха: Драгомир Йосифов с Фрагменти IV (първа награда), композиция, изпълнена многократно, което значи "жива" музика, а не "текст"; Людмил Райчев с "Финестри да сиена" (живее и работи във Франция) и Гаро Ашикян с Камерна музика (втора награда). Последните двама са сред малкото ученици на Иван Спасов! Журито на втория конкурс бе в състав: проф.Димитър Тъпков - председател, проф. Михаил Пеков и Йордан Дафов. Както сподели проф. Тъпков, трябвало е да се избира между композиции, които оформят едно добро ниво. В Категория А бяха присъдени: първа награда - Алисия Осинска (Полша) за "Инвокационе" - вокална симфония; две втори награди - Сандро Филипи (Италия) за "Соно уна креатура" и "Доминос регнявит", Стоян Пауров за "Ой, Яно, Яно" за вокален квартет и пиано; две трети награди - Клавдия Пастарнак (Полша) за "Кайо" - три корейски песни за бас и пиано, Ради Радев за "Руфинка болна лежеше" и "Кирчо на кьошка сидеше" и три поощрения - Юлиян Слабаков (Три песни за висок женски глас), Михаил Луканов (Коледна песен за смесен хор) и Димитър Констанцалиев (Триоли за една жадуваща жена). В Категория В първа и втора награда не са присъдени, трета награда получават Адриан Павлов за "Аквариус" за соло сопран саксофон и Красимир Тасков за "Руини" за пиано; поощрението е за Гаро Ашикян ("Листа от албум" за струнен квартет).
Произведенията на наградените ще прозвучат, както е регламентът на конкурса, на музикалния фестивал "Зимни музикални вечери" в Пазарджик. Ето защо най-естествен завършек на това събитие бе концертът от творби на Иван Спасов, който заслужава специален коментар.

Мария Бояджиева - Луизова