Честито!

Нина Кираджиева - първата дама на българския балет, отпразнува 90 години. Артисти от няколко поколения се събраха, за да й засвидетелстват своето възхищение на посветеното й представление на "Лебедово езеро". Балетът, в който тя заблестя преди 64 години, бе подаръкът на сегашните изпълнители за Нина Кираджиева.
Балетната й кариера започва като ученичка на Анастас Петров. Първоначалният й стремеж да стане драматична актриса намира реализация в танцовите й роли - циганката Одилия в модернистичното "Лебедово езеро" на Лидия Вълкова-Бешевич, незабравимата Демна от танцовата драма "Нестинарка" на Мария Димова, страстно любещата Зарема от "Бахчисарайски фонтан" на Нина Анисимова, както и многобройните й партии в балетите на Анастас Петров - Яна от "Змей и Яна", Гитана от "Болеро", Гудула от "Есмералда". Танцува и класически палцов репертоар - Хенриета от "Раймонда", Жизел от едноименния балет, Фея от "Спящата красавица", но предпочитанията й са към драматичните, разкъсвани от противоречия, земни и страстни героини. Нина Кираджиева специализира модерен танц при Вернике, ученичка на Мери Вигман, и класически танц при Татяна Гзовска и Борис Князев в Берлин и Лайпциг. По-късно завършва Балетна режисура в ГИТИС. И отново се връща в любимата си Софийска опера - вече като хореограф на балетите "Лауренсия", "Мирандолина", "Бахчисарайски фонтан", "Тривърхата шапка", "Жар птица", "Чиракът магьосник", "Болеро". Тя е автор на няколко различни тълкувания на "Нестинарка", директор е на Софийския балет през периода 1961-1972, а нейните ученички от Държавното хореографско училище - Маргарита Арнаудова, Маргарита Градечлиева, Надя Руменин, продължават пътя й.
Цял живот с балета - изпълнител и балетмайстор, председател на балетното жури на Международния балетен конкурс във Варна, учредител и председател на Общество "Балет", Нина Кираджиева и днес живее с проблемите и радостите на това изкуство. Един бурен живот... И енергия, която и днес кипи неуморно и буди възхищение!

Анелия Янева