Политическата теория проговори на български
"Тази книга беше чакана от политолозите отдавна, макар че не знаехме кой ще бъде нейният автор."- с тези думи се обърна на 4 декември т.г. към аудиторията в Големия салон на БАН д-р Светослав Малинов, за да представи книгата на проф. Георги Фотев "Граници на политиката". Според него в българската култура липсвал отговор на въпроса "Що е политика", изключая писанието на, както той се изрази, "добре забравения баснописец" Стоян Михайловски "Метаполитика". "Станахме свидетели на раждането, подчерта Малинов, на българския политически трактат, чрез който политическата теория заговори на български; трактат, който се включва в традицията на Платон и Аристотел, на класиците и който включва българския език в тази традиция."
"Граници на политическото" слага началото на българското мислене на политическото, след което на всеки друг български опит за подобно мислене ще му бъде по-лесно", завърши той.
Проф. Георги Фотев призна, че е очаквал със "страх и трепет" излизането на книгата, защото не знаел дали ще удовлетвори своя неизвестен читател. Той сподели усещането си, че това е важна книга и разкри, че на места тя е доста сложна, но за това бил "виновен" не авторът, а предметът, за който се разказва. В над 400-те страници проф. Фотев се опитал да открие отговора на въпроса защо всяко човешко дело, включително и политическото, е трагическо. Според него причината е в това, че човекът е крайно същество и следователно всеки човек, всеки човешки живот е незавършен проект. Книгата си той започнал през далечната 1996 година, непрекъснато имайки в своето съзнание казаното от Аристотел, че "заниманието с политика е най-сериозното дело".
"Аз вярвам в думите", заключи проф. Георги Фотев и към това мога да добавя единствено следното:
Читателите също вярват във вашите думи, Професоре!

Митко Новков