Нито руската, нито българската страна са доволни от сегашното състояние на културните връзки между двете страни, заявиха българският министър на културата проф. Божидар Абрашев и руският министър на културата Михаил Швидкой след среща в Руския фонд на културата. Много откровен, но най-важното много конкретен е бил разговорът с министър Швидкой. Договорено е през март догодина руският министър на културата да посети България, където по неговите думи той има много приятели. Няма никакви пречки, освен финансови, за развитието на културните връзки между двете страни, отбелязаха двамата министри.
През март догодина ще бъде подписан двугодишен протокол за културно сътрудничество и обмен. Тогава се предвижда ретроспектива на руското кино от 90-те години в България. Планират се разменни гостувания на Московския художествен академичен театър (МХАТ) и Народния театър "Иван Вазов", българско участие в музикалния конкурс "Чайковски".
През следващия двугодишен период е набелязано провеждането на Дни на българската култура в Русия и Дни на руската култура в България с показване на най-добрите филми, театрални спектакли и музикални творби.
Руският министър на културата Михаил Швидкой отбеляза колко важно за взаимното опознаване при новите исторически обстоятелства е да се знае съвременната българска култура. България е страна, свързана с корените на славянската култура, подчерта той. Ние не искаме протоколни официалности и безсмислено харчене на пари, а конкретно сътрудничество, посочи министър Швидкой.

К