От 5 до 21 декември 2001 г. Националната галерия за чуждестранно изкуство представя творби на испански художници. Това е втората подобна изложба в галерията, след като през месец май 2000 година беше показана "Испанска графика от фонда на Националната галерия за чуждестранно изкуство". Целта на организаторите този път е колекцията да бъде представена във възможно най-пълен вид. Това е рядка и ценна експозиция, която включва произведения на графиката, живописта и скулптурата от Франсиско Гоя до наши дни. Графичните листове са най-многобройни и представят достойно уникалното творчество както на Гоя, така и на превърналите се в класика произведения на Никанор Пиньоле, Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Федерико Гарсия Лорка, Хуан Миро, Антони Клаве. Галерията притежава и творби на редица изтъкнати съвременни автори като Хосе Кабайеро, Рафаел Каногар, Еусебио Семпере, Амадео Габино, Франсиско Фарерас, Мануел Ривера, Хосе Ернандес, Хосе Санча и т. н.
Испанското изкуство се отличава с неповторима оригиналност и мистика. Това може да се види и в настоящата изложба ("Испанско изкуство"), като започнем с графичното творчество на Франсиско Гоя, представено с отделни листове от почти всичките му прочути серии "Капричос", "Диспаратес", "Ужасите на войната", "Торомахия". После минем през художници като Пикасо и Дали, за да стигнем до съвременните испански графици, известни със своите експериментаторски търсения. Техните произведения обхващат широк спектър от съвременни тенденции и различни способи, които стопяват границите между отделните жанрове.
При откриването на изложбата на 5 декември беше представен и каталогът "Испанска графика от фонда на Националната галерия за чуждестранно изкуство", финансиран от Посолството на Кралство Испания.

Светла Петкова