Дипломат и патриот
В Националния исторически музей бе открита изложбата "Дипломат и патриот", посветена на Димитър Станчов, един от строителите на съвременна България.
Повече от 110 експоната проследяват историята на рода Станчови, произхождащ от Берат, Албания, преселил се през 1790 година в Свищов, където през 1863 година се ражда Димитър Станчов.
Показани са и експонати, свързани с кариерата и на неговия син - Иван Станчов, като дипломат в Турция и Рим. Отделено е място и за лейди Мюър - (Надежда Станчова), дъщеря на Димитър Станчов, наричана първата жена дипломат, заради защитата и на българската кауза по време на мирната конференция в Ньой и Генуа.
Изложбата е реализирана с помощта на Иван И. Станчов, трето поколение дипломт и внук на Димитър Станчов.
В експозицията е показана и дипломатическата униформа, с коята Димитър Станчов поднася акредитивните си писма в Бъкингамския дворец през 1920 г. Същата униформа използва и внукът му Иван Станчов през 1991 г.на същата церемония в Лондон.
Много от експонатите са оцелели повече от половин век извън България - в Англия и САЩ, където семейството емигрира през 1944 г.
От семейните реликви, останали в дома на Станчови във Варна, след емиграцията не е останало почти нищо. Конфискувани и унищожени са книгите от семейната библиотека, картини и ценни предмети с историческа стойност.
От опазеното в чужбина, в експозицията сега са показани руски ордени "Св. Станислав" и "Св. Александър Невски", румънските "Звездата на Румъния" и "Румънска корона", ордени от Англия, Дания, Франция, Турция, Италия и Ватикана.
Чрез експозициятя е показана и тясната връзка на рода Станчови с царската фамилия: сервиз - сватбен подарък от княз Фердинанд за Димитър и Анна Станчови, портрети с автографи от Цар Борис III.
Чрез снимки е проследена и превратната съдба на трите поколения български дипломати Станчови, която е свързана с възхода и кризите в историческия път на България.

Л. Р.