Трезв реализъм
или благословия на фашизма?
Читатели за статията на Василий Аксьонов
Стига сме подвивали опашка- "Московские новости", бр. 40.
Статията на г-н Аксьонов е изпълнена със страх и омраза, за които няма рационално обяснение. Нужно е да се успокоим и да се опитаме да се споразумеем, в противен случай светът рискува да попадне в ада на войната всички срещу всички. В исляма, както и в християнството, може да се намери "теоретично" обосноваване на всяка практична политика. Да си спомним кръстоносните походи и инквизицията, да си спомним безкрайните войни на християните помежду им. Излиза, че сега ислямът преживява период на подем, защото все по-често тероризмът е облечен в мюсюлманска идеологическа "дреха". Но това съвсем не означава, че всеки терорист е мюсюлманин. Съзнанието на г-н Аксьонов е под въздействието на архаичната и страшна идея за "колективната отговорност", на която човечеството от памтивека принася безброй жертви. Тъкмо тази идея владее умовете на съвременните терористи, на които им е все едно кого убиват ("наказват"). Ако страните, смятащи се за цивилизовани, нанесат на свой ред мощен ответен удар, от който ще загинат невинни хора, с какво тогава тези страни ще се различават от терористите? Пази Боже (който и да е той!) от обявяване на война на целия ислямски свят, още повече, че голямата част от мюсюлманите за нищо не са виновни.

Виктор Дубровски (dubr@online.ru)


Благодаря на уважаемия Василий Павлович за статията. Съгласен съм с него - либералността на либералния свят може да прескочи границите на самосъхранението. Надявам се, че ще възтържествува трезвият реализъм и ще успеем да спасим света, в който живеем.

Михаил Степанов


Нима от целия свят само руските "ценители на истината" смятат, че не трябва да се обвинява целият народ? Аксьонов, мислещ по друг начин, обвини руснаците, немците и хуту. И като цяло всички нации, изповядващи исляма. Такива като него, уви, не са малко. И повечето от тях, включително самият Аксьонов, попадат сред виновните, доколкото всеки от съдиите си има свой списък. Колко жалко, че всички тези типове не могат да се унищожат взаимно, без да засягат това мнозинство, в което влизат и нашите "ценители на истината".

С.Городков,
научен сътрудник към Института Корчатов (ssgorsr@netscape.net)Крайно слаба статия. Аксьонов е гениален писател и никакъв публицист. Само емоции и липса на всякаква логика. Аз, един руснак, никога не мога да се призная отговорен за ГУЛаг и така нататък! Нямам никакво отношение към това, напротив, дори самите ми предци пострадаха. Реториката на Аксьонов плътно се приближава към фашистката. Та дори и по повод терористичните актове... Трябва да се търси обяснение кой какво точно е извършил. Сред камикадзетата е имало и египтянин, и саудитец... И, слава богу, нито един узбек, таджик или пущун, населяващи Афганистан. И на всичкото отгоре Аксьонов се смята за либерал.

Вадим Ярцев (jersey@chat.ru)


Статията е балсам за душата на фона на откровенията на Митрофанов-Жириновски. Да се надяваме, че "прогресивната интелигенция" ще спре да словоблудства и в крайна сметка няма да пречи на нормалните хора да осъзнаят ситуацията правилно.

Леонид Кимелман (lkimelman@ncport.ru)


Не си спомням някога Аксьонов да е писал лошо! И сега е сто процента прав. Така е, интелигенцията има страшен проблем (себе си, за съжаление, не мога да определя като интелигент) - това са постоянните съмнения в собствените й постъпки и мисли. Статията няма да се превърне в лозунг от типа: "Интелигенти от всички страни, съединявайте се!". Тя не си и поставя такава задача. Но реалната, страшна заплаха от мюсюлманския екстремизъм, разколът на цивилизацията на "правоверни" и "неверници", е показан добре.

Марк (markopolo@rax.ru)


Какво е това? Манифест на "световен интелигент" или благословия на фашизма? Всеки път, когато чета този автор, си мисля, че руската интелигенция като никоя друга съумява да бъде напълно безполезна за своя народ.

Холодков


На нашия класик явно са му дошли до гуша и прочутата американска политическа коректност, и отнасящите се с недостатъчно уважение към преподавателя си мюсюлмански студенти, пък и правителството на САЩ се държи не както трябва. Излиза, че принуденият да си развява байрака зад океана Аксьонов се лигави и се отпуска до немай къде. Сред нашите съотечественици, задушаващи се от предостатъчното "чернилки" по изконно руските територии, ще се намерят не един и двама, които да споделят неговите възгледи. В обосноваването на тезата за "вината на цели народи" на писателя явно не му достига историческа дълбочина и ерудиция: най-убедително на подсъдимата скамейка от всички изброени биха изглеждали евреите, разпънали Христа. Предизвиква учудване не позицията на Аксьонов, а размерите на предоставената за обнародването й вестникарска площ. Може би пък ставаме свидетели на съзряването на дългоочакваната национална идея и не е далеч денят, когато авторите и читателите на вестниците "Московские новости" и "Завтра" ще се възпламенят от екстаз на попрището на борбата с общия брадат враг.

Василий Денисенко


Категорично съм съгласен с Василий Павлович, напълно вярна оценка на ситуацията. Само демагози от типа на Лорд Джада не разбират (или не искат да разберат), че идейната основа на ислямския тероризъм съставлява преди всичко Коранът. След като нито един ислямски богослов не опроверга (и не осъди) начина, по който тълкуват Корана талибаните и уахабитите, значи че те го тълкуват вярно! Следователно именно ислямът е основната заплаха за цивилизованото човечество - и не само за християните, но и за будистите, комунистите и прочие. Войната с исляма е неизбежна и навярно постепенно ще се превърне в Апокалипсис - събитията в Русия, САЩ и други страни, пострадали от ислямските терористи - са ярко потвърждение за това. Благодаря за толкова вярната и актуална публикация.

Евгений (irundin@chat.ru)


Всичко в позицията на Аксьонов е ясно и изглежда твърде разумно. Но краят според мен зачертава целия патос на статията. "Необходимо е да се следи правителството да не се огъва в борбата с ислямския терор..." С ислямския терор или с исляма?

Нестор (nestor@fromru.com)


Благодаря на Василий Павлович! Той поне не си криви душата като всички тези, изтерзани от политическа коректност, страхливи либерали. Повдига ми се вече от воплите: "Трябва да проявим разбиране, трябва да поговорим с тях!..." Как да говориш с плъха, изгризал собственото ти заспало дете?! Всеки път, когато се водят разговори с тези скорпиони, те го възприемат като признак на слабост. От никакъв ефективен език, освен от езика на силата и заплахите, те не разбират. Как ли на Арафат са му потръпвали виолетовите устнички на 11 септември? Пък сега се сви в черупката си - но как може, та нали "прогресивното човечество" издигна глас в негова "защита"! Колко долнопробно е всичко това! Тези изроди-камикадзе до последния са тъпи фанатици от един и същи сой. Хора, опомнете се!

Боб С. (BobS@earthlink.com)


Аксьонов, "бял човек", ни предлага да се отървем от политическата коректност (да натирим "чернилките"!) и да намерим виновни за всички нещастия по света. (Навремето имаше подобно нещо - "Избивай евреите, спасявай Русия!".) В цялата ситуация най-обидно ми е за "Московские новости", които напоследък се превърнаха в рупор на расизма.

Иван Иванов

Превод от руски Людмил Димитров