Kirilitsa или латиница?
"Добре ли е да въведем латиницата редом с кирилицата?" беше темата на дебат, превърнал се в лошо шоу (12 декември т.г., 65-та аудитория на СУ). Очевидно залагащи на моментни умствени проблясъци, един срещу друг застанаха журналистът от "Дарик радио" Мартин Карбовски и председателят на "Интернет общество" - България, Вени Марковски. Едва ли някой се е изненадал от предварителното разпределение на ролите - Карбовски пламенно и родолюбиво защити "изделието, което са направили гръцките шпиони Кирил и Методий", а Марковски помири латиницата и кирилицата, полагайки ги в мъгляво широк контекст: от историята на създаването на Методиевицата до проблемите на незаконния софтуер в България.
Карбовски спечели народната любов с твърдението, че не сме били подготвени за въвеждането на латиницата по начина, по който сме узрели за марихуаната. С мисионерски патос той призова "да не си продаваме задниците" и повдигна националното самочувствие с откритието, че повсеместното използване на английски език било гаден имперски номер, а, видите ли, "ние пак ги измамихме". Бисерът в аргументацията на Мартин Карбовски беше метафората, която според него най-добре обяснявала проблема с азбуките: "хетеросексуален, който работи на гей-секстелефон". (Творителят на метафори не обясни какво точно има предвид с този многопластов образ и остави публиката сама да разгадае дълбокосмислената аналогия.)
Вени Марковски беше по-уравновесен. Той се впусна в дълги обяснения за това как неслучайно точно синовете на трима писатели създали Методиевицата (латинска азбука, пригодена към звуковете на българския език), чиято цел не на последно място била да овъзмезди несправедливостта да има азбука само на името на единия брат. Зрънца рационална аргументация имаше в думите на Марковски, че различните операционни системи боравят безпроблемно с латиница, но не всяка може да чете кирилица. По-нататък обаче той се увлече в демонстрацията на знания по информатика и стана разбираем единствено за тесни специалисти.
За да се получи истинско шоу, със свои роли се включи и немалка част от публиката. Открои се изпълнението на самопровъзгласила се гражданка, която прочете специално написана поема в защита позицията на Карбовски. Водещият Рашко Доросиев беше силно затруднен с въдворяването на ред в залата, докато двама подпийнали студенти пригласяха на всеки изказващ се и предизвикаха преподавателско възмущение. Чуха се и гласове, че дебатът бил предрешен, защото е финансиран от фондация "Отворено общество", която водела антибългарска политика. Няколкото разумни изказвания, които се опитаха да насочат полемиката към дефиниране на понятията - какво точно значи въвеждане на латиница, под каква форма да бъде въведена и т.н. - се загубиха във всеобщия хаос. Комизмът на ситуацията достигна своя връх, когато Мартин Карбовски пожела да напусне дебата, преди да бъде обявен краят, но аудиторията се оказа заключена. Започна се масово ровене в преподавателски тефтерчета за телефонен номер, който да освободи вживелите се в ролите си заложници. Всички си отдъхнаха с облекчение, когато вратата се отвори, и побързаха да избягат, преди някой да е изрекъл знаменитата фраза, че шоуто трябва да продължи.

Анахит Хачикян