Докосване до сянката
                            

Едва ли има човек, който поне веднъж да не се е стряскал от собствената си сянка или от сянката на някой друг, или на нещо друго. Сенките са въплътили мистиката и тайните на света. Те са олицетворение на "другата страна" на предметите и хората.
Докосване до сянката. Как е възможно? Може би единствено чрез фотографията. "Докосване до сянката" е и названието на фотоинсталацията на Евгения Христова, представена в АТА център за съвременно изкуство.
В изложбата са поместени 4 големи черно-бели фотографии, залепени по прозорците на галерията и пропускащи светлината през тях, както и още около 20 фотоси в по-малък размер, наредени фризово по стените.
След като си тръгнах от изложбата, мигновено в съзнанието ми се намести Атанас Станев с неговите живописни картини, репродуциращи интериори от стари селски къщи. Стени, отразяващи сенките на всички мебели и предмети от стаята. Подобна естетика може да се открие и във фотографиите на Евгения Христова. Фотографии, в които играта на светлина и сянка е основният момент.

М. С.