Прецакване,
но с Марлон Брандо


Монреал. Клубът "Nik", където сред сумрака на джаза касоразбивачът-виртуоз Ник (Робърт де Ниро) се опитва да избяга в уюта на пенсията. Всуе, разбира се - от тъмното се пръква мафиотският колос Макс (Марлон Брандо) със светлия си костюм и гениална идея за обир в митницата - ценен скиптър (вицът е, че канадците не знаят какво означава това). По следите на заветната антика е въвлечен и амбициозният комплексар Джак, който работи като помощник-пазач в кожата на дебила Брайън. Ник се дърпа, ли дърпа, но изкушението е страховито, а и той си има личен хакер - Стийв (Джейми Харълд), подвластен на майка си, но абсолютен властелин на компютрите. Акцията се подготвя пунктуално. Изпълнява се в реално време. Резултатът е убийствена скука с предизвестен финал.
Заснет в нисък ключ, с изобилие от остри ракурси, едри планове, детайлови акценти и компютърни закачки, филмът е нещо като драматичен трилър, чиято въдица са актьорите. "Прецакването" би трябвало да се гледа дори само заради Марлон Брандо - появява се едва в пет епизода, но ги пренасища с иронично величие. Винаги е приятно да следиш Робърт де Ниро, та дори да е все по-посребрял и в поредното си (тавтологично!) гангстерско превъплъщение. Едуард Нортън вдъхновено се хвърля в риска на шизоидността, изпробвана успешно в "Боен клуб", но тук на фона на класиците изглежда бозав колежанин. Анджела Басет е прекрасна в ролята на годеницата на Ник - епизодична стюардеса, чийто лайтмотив е "Ще се видим, когато се видим".
Освен с издевателски забавното присъствие на Марлон Брандо, ще запомня филма и с изискания аскетизъм в апартамента на Ник, където наровете върху тъмнокафявата маса проблясват като страст.
На 3 януари 2002 Канал 1 "подгря" "Прецакването" с друг филм на британеца Франк Оз - "Жена в къщата" (1992). Нищо и никаква комедия на ситуациите със Стийв Мартин и Голди Хоун, но поне е смешна.

Геновева Димитрова
От пръв
поглед


Прецакването ("The Score"), САЩ, 2001, режисьор - Франк Оз, сценарий: Карио Салем, Лем Добс, Скот Маршал Смит, продуценти: Гари Фостър, Лий Рич, оператор - Роб Хан, музика - Хауърд Шор, в ролите: Марлон Брандо, Робърт де Ниро, Едуард Нортън, Анджела Басет, Джейми Харълд и др. Разпространява "Съни филмс".