Времена се нарича последната стихосбирка на Блага Димитрова, която беше в центъра на вниманието на 11 януари т.г. в Унгарския културен институт.
Премиерата беше съпътствана от два допълнителни повода -осемдесетгодишният юбилей на поетесата и връчването й на орден "Стара планина", за които настойчиво се напомняше през цялата вечер. Залата побра неколкократно повече хора, отколкото е възможно да поеме: предани читатели, пишещи братя и сестри, възрастни дами, които гордо поясняваха на съседите си по стол, че са били съученички на поетесата.
"Времена" съдържа стихове, написани в периода 1937-2000 г., дял "Другите за Блага Димитрова" и интервю на съставителката Елена Налбантова с поетесата. Някои от ранните творби са придружени с иронични апострофи-автореплики на авторката, които събират в себе си "шеговито-умъдрения поглед на десетилетията".
Премиерата беше импровизирана, ведра, с чувство за хумор и самоирония. Домакинът Дьорд Сонди откри вечерта със своя подарък за Блага Димитрова - осем "нахвърляни стихоподобни изречения, навързани в словесен букет" за нейните осемдесет години. По-нататък домакинските функции пое издателят на стихосбирката Емил Басат ("Слово"), който даваше, отнемаше и присвояваше думата по собствени правила. Така в неподправен ред гостите чуха женската поезия на Блага Димитрова в мъжкото изпълнение на актьора Богдан Глишев и в екзотичните песни на Хануки.
Самата Блага Димитрова беше лаконична. Тя сподели, че за първи път има редактор, който да не й внушава да маха или да променя думи и пасажи. "По-рано ми вървеше на цензура, сега налитам на издатели-ентусиасти", добави поетесата и така като че ли неволно оправда заглавието на стихосбирката, илюстрирайки как в своите осемдесет години е побрала контрастни "Времена". Що се отнася до нейния юбилей, поетесата скромно призова да не бъде превръщан в "юбилай" (по Радой Ралин) и закри вечерта с някои последни стихотворения.
Въпреки че премиерата продължи дълго, краят й изглеждаше насилствен. Затова достоен финал ще са споменатите между другото думи на Петър Увалиев: "Аз съм изправен пред непосилната задача да влея океан в напръстник - да опиша с няколко минути... - нея, Блага Димитрова."

Анахит Хачикян