Зависимост от P.S.
Четвърта книжка на списание "Р.S." - списанието за джендър-изследвания и интеграция между половете, издавано от поетесата и психотерапевтката Виргиния Захариева - е посветена на зависимостта във всевъзможните й образи. Продажбите досега сочат, че темата предизвиква сигурен търговски успех.
И този път избраните от Захариева текстове плуват в ексцентричен и тревожен (психически) лукс; създават езиково поле, в което читателите проговарят спрямо неща, от които обичайно се червим. Поетическият нюх на редакторката я закриля в работата с претенциозни емоционални руди - и благодарение на него тя избягва несмислени скандали.
Списанието съдържа шикозни "образователни" текстове като: "Поздрав до културния министър на Афганистан" от Маршал Койн, "Егобежност" от Юко Хасегава, "Мъжката природа" от Елизабет Бадентер, "Сексът като твърда дрога" от Мари-Лор Дюран-Юберти и Йоан Русло, "Има ли психоанализата нещо да каже на хомосексуалните" и "Хомосексуалните и тяхното либидо" от Моник Желер, "За мъжете, жените, алкохола и униформата" - части от "Материалният живот" на Маргьорит Дюрас, "Линия на живота" от Мария Николова, "Илития, мъртвата" от Теодора Димова, разговори с Юлия Кръстева и с художничката Нина Ковачева. Също "Тайният език на дома" от Паола Емилия Чичероне, но и разказ за две жени, пристрастени към пътувания... Десет страници са посветени на ритуалните осакатявания при жените!
Специален дар за читателите е компактдискът "Природни звуци от Родопите, Странджа и Плана", записал пойни птички, кълвач, пчели, мухи и бръмбар, нощен славей и далечен поток, песента на кравешко лайно, овце и пастир, жаби, дъжд, река и море..
. В навечерието на Коледа "P.S." беше представен на "суетен" купон във Воения клуб, в диплите на топлия мрак от кадифе и много възглавници.

М. Б.