Борис Данаилов:
Изминалата година бележи общо нарастване на количеството на художествените изяви - нараства броят им спрямо петте изминали години. 2001 година е с най-дълъг списък на изложбите (фиксирал съм в бележките си 248 събития в областта на пластичните изкуства - заедно с музейните изложби, но пък съм пропуснал много от събитията извън София).
Интересното и положителното за мен е това, че списъкът на силните изяви е разнообразен. Отбелязал съм си 18 изложби, които са много различни като организация, начини на представяне, видове показано изкуство, насоченост спрямо публиката, тематика и сюжет, които според мен са оказали влияние върху атмосферата на културния ни живот.
За мен безспорното лидерство в тази сфера и донякъде извън класацията, най-значимата и интересна изложба, която представи световен автор, беше фотографската изложба на Ян Саудек в Чешкия център. Можем само да се възхищаваме на автор от подобна величина, както и да отчетем, че сме на светлинни години от подобен начин на пластическо виждане и строеж на образа, от философията на неговото изграждане. Трябва да признаем, че въпреки практическата леснина за правенето на такава изложба (нито е скъпа, нито голяма, нито изисква големи организационни разходи), тя не е плод на местна инициатива, а просто гостуваща. И както обикновено става с подобни метеори на културния ни небосклон, по отношение своето отразяване изложбата бе подмината с обичайното за подобни случаи провинциално високомерие. (В замяна на това скулптурното недоразумение Вежди Рашидов беше на върха на медийния интерес.)
Сред индивидуалните изложби бих споменал тези на Надежда Кутева, Васил Попов и Станислав Памукчиев - като последните две са в галерия "Ирида", което за мен също не е случайно. Впрочем една от силните неконвенционални изложби през тази година - проектът "Subways" - с участието на Ивайло Аврамов, Николай Колязов, Павлин Радевски, Петър Милчев, Панайот Панайотов, Лазарина Тодорова, Тодор Нанев, Тодор Ламбов също е организиран от тази галерия. В този ред отново споменавам една силна неконвенционална изява на специализираната в подобни експозиции Галерия XXL, която заедно с Британския съвет и НХА ни представят "Българският пейзаж като метафора" (проявата беше придружена с лекции и прожекции, както и почетена с гостуването на г-н Кийт Патрик - редактор на списание "Съвременни визуални изкуства" - Лондон).
От държавните галерии безспорен лидер е НХГ, която през миналата година представи творчеството на Вера Недкова, изложбите "Непознатата Елисавета Консулова-Вазова" и "Никола Петров - 120 години от рождението на художника" и заедно с ХГ "Станислав Доспевски", ХГ - Търново, Свищов, Сливен, Ямбол, ИМ - Самоков, СИМ и Народната библиотека организираха и представиха великолепната изложба - "Портретът през българското възраждане".
Силни също така бяха изложбите в СГХГ - "Българска светска живопис - 1864-1928", НГЧИ - "Откриване на ниските земи - Фламандско и холандско изкуство 16-17 в." и "Испанско изкуство" заедно с представяне на каталог на испанската графика. През годината и по случай Международния ден на музеите АИМ при БАН представи обновената си експозиция с изключителни експонати.
От мащабните изяви с фестивален характер трябва да бъде споменат непременно "Август в изкуството" - Варна, с организатор Румен Серафимов, който в рамките на фестивала успя да представи в разстояние на месец творчеството на около 100 художника.
Накрая трябва да спомена и още нещо: реализацията (с участието на СБХ - представителство Ловеч и НЦГМИИ) на проекта "Синя Зона". В него за първи път се прави опит за целенасочен социален подход спрямо творци, страдащи от различни форми на инвалидност. Тази малко известна, загърбвана и неоценявана в художествен аспект страна на художествената ни практика намери своята хуманна експозиционна изява. При това с демонстрация на качества, които я нареждат много напред спрямо маса други изяви. Изложбата, в която участват Тихомир Витков, Никола Русев, Даниела Максимова, Красимир Добрев - Доктора, Никола Вичев, Валентин Бутански, Васил Стойков, Симеон Спиридонов, Васил Генков, Йордан Алексиев и Мариан Жечев ще посети през настоящата година и софийска галерия.