Борис Костадинов:
В настоящата класация ще спомена най-важните събития, които според мен са определящи за интеграцията ни към международната сцена през изминалата година. Проблем, който очевидно има определящо значение за българските артисти, куратори или културни институции, занимаващи се със съвременно изкуство.
Първото събитие е "Видеоархеология" - третият международен фестивал за видеоизкуство, който се проведе в София през ноември. На фестивала присъстваха 15 гости от чужбина, както и гост кураторите Ян Схуйрен ("Монтевидео", Амстердам) и Валдер Зайдел ("Ротор", Грац). Петте дни на "Видеоархеология" се превърнаха в своеобразен видеомаратон, в които взеха участие произведения от цял свят. Дискусиите и презентациите събраха публика, която трудно може да бъде привлечена от други изложби на съвременното изкуство у нас.
Другото важно събитие е изложбата "Looming Up" с куратор Валтер Зайдел във Виена през пролетта на 2001-ва. Изложбата представи видео и фотография на едни от най-интригуващите млади български автори. Проектът, освен че беше придружен от каталог, има и своето развитие. В момента изложбата е представена в разширен вариант в Мюнхен.
Третата проява е самостоятелната изложба на Даниела Костова в галерията на Лино Балдини в Пиаченца. Там беше показано видеото "Рамка". Изложбата предизвика обещаващ интерес в артистичните среди и специализираната преса в Италия.