Мария Славчева:
През изминалата година почти всеки ден се откриваше изложба, а понякога това бяха дори повече от две събития на ден. Една част от изложбите не съм имала възможност да видя, а за други дори и не си заслужава да си спомням. В следващите редове ще се опитам да класирам тези изложби, които несъмнено ще останат в съзнанието ми.

1. Изложбата "Пейзаж. Съвременно изкуство от Великобритания" (куратор Ан Галахър), която видяхме през юни 2001 в СГХГ и която създаде изцяло ново усещане, нетипично за традиционните пейзажни картини. В началото на ноември 2001 г. галерия ХХL представи българския отговор: "Българският пейзаж като метафора" (куратори Дейвид Д`Агостино и Свилен Стефанов) - доста по-скромен вариант, който обаче успя да предизвика интерес.
2. Фотоизложбата на Ян Саудек в Чешкия център - подобни гостуващи изложби на автори от такава величина рядко могат да се видят в България.
3. "Sweet Dreams" на Надежда Олег Ляхова в АТА център за съвременно изкуство - с поредното интересно и непредсказуемо превъплъщение на авторката.
4. "Думи и графити" с графики на Милко Божков и тристишия на Борис Христов в Националната галерия за чуждестранно изкуство.
5. "Откриване на ниските земи" (куратор Тодор Тодоров) - отново в Националната галерия за чуждестранно изкуство. Изложба, създадена изцяло с творби от фонда на галерията.