Мария Василева:
Като една от най-интересните изложби за 2001 г. определям английската "Пейзаж. Съвременно изкуство от Великобритания" от колекцията на Британския съвет в Софийската градска художествена галерия. Тя демонстрира класа не само в подбора на работите и интерпретацията на темите, но и в цялостното "показване" (структуриране на пространството, изграждане на специфична среда, осигуряване на техническата страна). Към края на изминалата година ни зарадва и "нашият отговор" на тази изложба "Българският пейзаж като метафора" в галерия XXL (куратори Свилен Стефанов и Дейвид Д'Агостино), поднесен с чувство за хумор и ирония.
Спомням си и изложбата на Андрей Даниел "Правячи на музика" на "Шипка" 6 - заради добрите рисунки и заради идеята професорът да прави благотворителна изложба за набиране на средства за издръжка на своите студенти.
Помня и една минала почти незабелязано изложба: "Проекти от 20-ти век" на Александър Дяков в Крида-арт.
Сред приятните изживявания ще отбележа и изложбата от 31 офорта на Милко Божков към 31 тристишия на Борис Христов, показана първо във Варненската художествена галерия, а после и в Галерията за чуждестранно изкуство в София.
За съжаление като че ли през 2001г. повече бяха културните гафове или поне аз ги помня по-ясно. Защо не направим и такава класация?