Раздвижване
на изток от Хоризонта


Колкото и да е пренаселен софийският ефир, място за още едно "говорящо" радио все ще се намери - неделя, 13 януари 2002 година, бе манифестен ден за радио "НЕТ", поверено на препатилите БНР-ейци Антон Митов, Виза Недялкова и Дарина Гълова, докато животът ги раздели. Появата на 106.9 УКВ на най-новия медиен персонаж беше предварително шумно разгласена, поеха се много обещания, предначертаха се линии на поведение, заявиха се позиции, така че аудиторията да не остане с погрешното впечатление, че се задава още един статист. Най-важната заявка, която оттук нататък ще получава потвърждение, кристализира в желанието за дейно ангажиране на публиката под 35 години и за смислена опозиция спрямо типичните за татковината политическа безочливост и т. нар. обществено съгласие, граничещо с масово невежество и непукизъм.
Радио "НЕТ" започна излъчване от 6 ч. сутринта до полунощ, според уреченото, с новини на всеки кръгъл час и три обзорни блока по "горещи" теми (развенчаване на уж-стратегиите на настоящите управници в областта на туризма; разсъждения върху това кой би трябвало да съди терористите, разрушили кулите-близнаци в Ню Йорк; обсъждане на присъствието на непълнолетни по заведения и интернет-клубове и полицейските акции в тази връзка; яростна критика на "тъпото клише да затегем коланите" по повод статуса на пенсионерите и безработните в България и дори анализи на историята и успеха на "Властелинът на пръстените" и - вече традиционно -"интелектуалско" разграничаване от чалгата и хип-хопа като форми на културно подхлъзване). Само прегледът на печата в полунощ не се състоя, но това, както и неосъществените разговори със слушатели по телефона, са естествени за старта препъвания.
Важното е, че още през първия си ден "НЕТ" успя да намекне нещо интригуващо, без да прави компромиси с добрия вкус: може би ще се сдобием с радио от несъществувал досега у нас разговорен тип - нито изцяло подчинено на новината, нито евтино-музикално с топ еди-колко си и чарт еди-какъв си, нито рекламно-игрово, а коментарно и донякъде хайдпарковско. Радио, което същевременно предлага собствени разследвания по български въпроси, подбрани според социалната им значимост, независим поглед върху световните новини, детайлна съпоставка на мнения, разговор за "нещата от живота" - своего рода синтез между нощните блокове, ерудитските предавания на "Христо Ботев", несъгласните коментари на "Свободна Европа", разгърнатите информационни емисии на "Хоризонт", "и още нещо", както многозначително казваше Катето Евро в "Оркестър без име".
Засега има малко за установяване с положителност по повод "НЕТ": безспорно е, че музикалното му оформление е премерено и интелигентно, правят отлично впечатление репортерската активност и анкетите от паметника Левски (самото радио се намира в близост), екипът е потенциално "хитов". Будят недоумение с тромавостта и претенциозността си повечето от т. нар. му девизи ("Според радио "НЕТ" никъде в природата не отсъства конфликт. Действаме по въпроса"; "С радио "НЕТ" всичко е относително"?; "...и при социализма си бях такава, но вече знам - няма да го дам. Какво? Радио "НЕТ"; "...за да се наядете добре и да попаднете в Бъкингам, слушайте радио "НЕТ"; "Радио "НЕТ" - петият елемент"). Нелепо е и названието на сутрешния блок - "Паста за зъби". Самото име на "радиото на Виза Недялкова" пък се запомня бързо заради неизбежната асоциация със Световната мрежа, но нито се предава там, нито дори има сайт - чудно е как така не дойде с нещо по-творческо, по-нашенско и по-лично за фасон.
При всички положения обаче "НЕТ" отбеляза едно съвсем приемливо начало (което не можеше да се каже за нито едно от нароилите се миналата година радиа) и има всички шансове да не бъде сполетяно от тъжната съдба на частния телевизионен Канал 3 например, започнал с доброто желание за борбена журналистика и с ред силни радиоличности в екипа и стигнал с течение на времето до актуалното си вяло и бутафорно състояние. В понеделник водещият на "НЕТ" Данаил Глишев обеща да говори на български и да знае какво говори - разчитаме на това и очакваме раждането на нов жанр в родното правене на радио.

Нева Мичева
От въздуха
подхванато