Романтични светове в Аполон и Меркурий
Мястото е наскоро откритата аукционна къща и художествен салон "Аполон и Меркурий", а поводът е изложбата "Живопис и керамика" на Людмил Веселинов и Ягодинка Константинова. Откриването на експозицията (25 януари т. г.) съвпадна и с рождения ден на Людмил Веселинов.
Двамата автори са обединени от идеята за представяне на голото женско тяло. Ягодинка Константинова излага керамични пластики и рисунки, а Людмил Веселинов живописни платна и авторски калиграфии.
Картините на Людмил Веселинов са изпълнени в крехка пастелна гама. Художникът умело си служи с възможностите на маслената живопис - той наслагва различни фактури, свободно играе с мазките, отнема наслоявания и прибавя акценти. Фигурите от неговите картини са замечтани, потънали в свят на умислена нежност и романтика на фона на множество цветя и ефирни тъкани. Людмил Веселинов се представя и с няколко пейзажа, които се движат в същата сфера на нюанси и загадъчност - къщи, изгубени в далечен хоризонт, застинали в цветовете на свежите летни дни.
Ягодинка Константинова преобръща фигурите и посредством керамичния материал създава нови образи, подчинени на свободен ритъм.
И двамата художника са завършили Националната художествена академия. Людмил Веселинов е учил специалност "Изящни изкуства - книга и печатна графика", а Ягодинка Константинова - "Керамика" при доц. Ивана Енева.

М.С.